Sverige har några tunga hockeyår bakom sig samtidigt som Finland tagit flera guld i både VM och OS. Ändå är Tre Kronor odiskutabla favoriter i torsdagens vinna eller försvinna-möte.

Ett år har gått sedan det tog stopp redan i kvartsfinal mot Lettland i Sam Hallams första VM som förbundskapten. Nu står han inför motsvarande situation i tjeckiska Ostrava.

Vilka lärdomar bar du med dig till VM från förra mästerskapet?

– En hel del. Jag tycker att vi har förändrat hela vårt upplägg inför VM. Samtidigt, det vi lärde oss förra året kommer inte riktigt till spel eftersom vi har en helt annan laguppställning in i den här turneringen. Då är det helt olika förutsättningar, säger Hallam.

2023 bestod stommen i Tre Kronor av proffs från europeiska klubbar. I år, däremot, är det hela 18 NHL-stjärnor i laget.

Något Hallam tror att Sverige lyckats bättre med i år är att inte förivra sig tidigt i turneringen och spara på krutet tills när det verkligen gäller.

– Personligen tror jag att det handlar om att behålla lugnet i gruppspelet men också att verkligen spara det bästa till sist. Att se till att man har kraften kvar.

Den 44-årige förbundskaptenen fortsätter:

– Det är inget snack om att i ett första VM man går in i så är varje match superviktig medan jag nu tycker att vi har haft en mer långsiktig process i tänket, med spelet och laget. Med det sagt går vi in i varje match och försöker göra så bra prestationer som möjligt. Det känns ändå som att vi har planerat bättre för att vara bättre när det gäller.

Det blev sju segrar och maximala 21 poäng i gruppen – nytt rekord. Trots det är känslan att Tre Kronor knappt har behövt förta sig så här långt.

Är det någon skillnad från förra året i just det här skedet, nu när kvartsfinalen närmar sig?

– Ja, rent mentalt och erfarenhetsmässigt: jättemycket. Det är mycket fler ledare och spelare som har varit i den här situationen förut. Jag tror att vi har en annan tro på oss själva, säger Sam Hallam.

Finland förlorade hela fyra matcher i gruppen och var ytterst nära att missa slutspel. Många räknar med att Sverige ska gå segrande ur det nordiska rivalmötet och därmed nå en semifinal i hockey-VM för första gången på sex år.

Men Sam Hallam höjer ett varningens finger.

– Finland håller ihop det på ett väldigt bra sätt. De spelar på sina styrkor, på sannolikhet och för att vinna. Av det jag sett från VM är det ingen skillnad mot det jag sett från Finland de sista åren.

Sverige–Finland spelas på torsdagen klockan 20.20 i Ostrava.

Fakta.Ingen VM-semifinal på sex år för Tre Kronor

2018 i Danmark: VM-guld (finalseger mot Schweiz, 3–2 efter straffar)

2019 i Slovakien: Kvartsfinal (förlust mot Finland, 4–5 efter förlängning)

2020: Inget hockey-VM på grund av pandemin.

2021 i Lettland: Sverige missade kvartsfinal, blev femma i gruppspelet.

2022 i Finland: Kvartsfinal (förlust mot Kanada, 3–4 efter förlängning).

2023 i Finland/Lettland: Kvartsfinal (förlust mot Lettland, 1–3).

Läs mer:

Då spelas kvartsfinalen mot Finland: ”Hoppas de åker hem väldigt besvikna”

Finland övertygade inte inför kvarten mot Sverige

Tre Kronors perfekta gruppspel – körde över Slovakien

Share.
Exit mobile version