Han skiner upp när han får prata om data. Den färöiske tränaren Mikkjal Thomassen tog över AIK mitt under den förra säsongen, och lyckades föra upp laget från bottenregionerna av tabellen till en slutgiltig tredjeplats.

Tillsammans med ledarstaben samlar han in så mycket information det bara går om spelarna, deras prestationer och fysiska mående.

– Varenda lyft de gör, varje set – allt blir dokumenterat. Vi mäter alla hastigheter de har på träning. Också kosten till stor del, för de spelare som önskar det, säger Thomassen.

– Vi vill ha så bra koll som det är möjligt på alla spelare. Det betyder mycket för att säkerställa att våra processer är bärkraftiga.

Hans ledarstil beskrivs som intensiv. Det återspeglas också i sättet han vill att AIK ska spela fotboll på. De elva på planen ska vara ”som en svärm” som är extremt jobbig att möta, som både försvarar och pressar motståndarna med en enorm intensitet och styra matchbilden.

Som exempel på att AIK är redo att spela på det här sättet lyfter Mikkjal Thomassen fram de data han sett från träningsmatchen mot Öster i mitten av mars. Det blev förvisso förlust med 0–3 men sett till antal löpmeter i hög fart – över 19,8 kilometer i timmen, det som i statistiken kallas för high speed running – är han imponerad av sin spelartrupp. AIK sprang totalt 11,9 kilometer i hög fart.

Det jämför Thomassen med siffrorna för Liverpool, som är det lag som springer mest i hög fart i Champions League. Och Liverpool får i snitt ihop 11,1 kilometer high speed running i sina CL-matcher.

– 800 meter över genomsnittet för den bästa Champions League-klubben! Fysiskt är vi på ett extremt bra ställe. Så för oss handlar det om att få det taktiska att sitta. Men kraften, det är vi bra på redan nu.

Trots det har resultaten under försäsongen har resultatmässigt lämnat en del att önska för Solnalaget. Utöver matchen mot Öster blev cupspelet en besvikelse och även förlust i genrepet mot norska Rosenborg. I måndagens allsvenska premiär ställs AIK mot Gais på bortaplan.

– Det har varit lite upp och ner. Men det är många som har lämnat och vi har fått in ganska många nya spelare. Så det är en process som tar lite tid, säger rutinerade mittbacken Sotirios Papagiannopoulos.

34-åringen har fått vänja sig vid svajiga säsonger sedan han anslöt till AIK 2020.

– Vi börjar bra, sen går det lite sämre fram till sommaren, sen har vi oftast bytt tränare och så börjar det bli bättre. Men vi måste bli stabila.

– Vill man vara med där uppe och slåss, då måste man vara med från början. Så det är väl vår förhoppning, att vi är med från första början. Och så får vi se var vi står någonstans efter ett tag.

Fakta.AIK

Tränare: Mikkjal Thomassen.

Placering i fjol: 3.

Spelare ut: Ioannis Pittas (fw, CSKA Sofia), Alexander Milosevic (b, Portsmouth), Axel Björnström (b, IFK Värnamo), Ismael Diawara (mv, IK Sirius), Lamine Fanne (mf, Luton), Jimi Nikko (b, Lecce, avslutat lån), Onni Valakari (mf, Pafos, lån avslutat), Budimir Janosevic (mv, slutar), Henry Atola Meja (fw, AFC Eskilstuna, lån), Rasmus Bonde (b, Raufoss, lån), Emmanuel Gono (fw, IK Start, lån), Aaron Stoch Rydell (mf, Gefle IF, lån).

Spelare in: Andronikos Kakoullis (fw, Omonia Nicosia), Kazper Karlsson (mf, Bologna), William Hofvander (fw, Umeå FC), Kalle Joelsson (mv, Helsingborgs IF), Charlie Pavey (b, uppflyttad till A-laget), Andreas Redkin (mf, uppflyttad till A-laget), Jere Uronen (b, Charlotte FC), Danilo Al-Saed (fw, Heerenveen, lån), Filip Benkovic (b, klubblös), Johan Hove (mf, Groningen), Áron Csongvai (mf, Fehervar).

Läs mer:

Johan Esk: Säljsvenskan har inte upplevt något liknande

”Malmösupportrar är ibland som bortskämda miljardärsbarn”

Storfavoriten, nyförvärven och profilerna – allt du behöver veta inför allsvenskan

Share.
Exit mobile version