I en jättelik finansiell operation med 23 kommersiella banker och en rad internationella institutioner säkrade Northvolt Europas största gröna lån någonsin: 5 miljarder dollar, strax över 50 miljarder kronor, till utvecklingen och utbyggnaden av Skellefteåfabriken.

”En milstolpe i Europas energiomställning”, sa bolagets vd Peter Carlsson när affären gick i lås strax efter årsskiftet.

I dag, bara drygt ett halvår senare, har ledningen dragit i nödbromsen och stoppat stora delar av produktionen för att hantera bolagets akuta finansiella problem. Pengarna håller på att ta slut.

Samtidigt pågår intensiva förhandlingar mellan Northvolt och det stora lånekonsortiet, där svenska Riksgälden ställer upp med kreditgarantier och statliga Svensk exportkredit (SEK) är med bland långivarna.

Enligt dokument som DN har tagit del av har långivarna den senaste månaden haft upprepade telefonkonferenser och omröstningar sinsemellan. Bakgrunden är att Northvolt har begärt ändringar i lånevillkoren.

Detaljerna i villkoren och skälen till att Northvolt kräver ändringar är inte kända. De institutioner som DN har sökt hänvisar till banksekretess.

– Det handlar om vår trovärdighet som långivare, säger SEK:s presschef Katarina Daniels.

Känt är dock att det senaste mötet, som ägde rum fredagen den 13 september, i söndags följdes av ett mejl till alla inblandade från långivarnas amerikanska advokatbyrå Milbanks. Långivarna har sedan uppmanats att rösta om Northvolts senaste begäran.

Bo Becker, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och expert på lånekonsortier, har granskat DN:s dokument.

– Det normala är att villkoren i den här typen av lån utvärderas kvartalsvis. Jag tror att Northvolt håller på att bryta mot något av villkoren och i så fall måste de nå en överenskommelse med konsortiet för att inte hamna på obestånd. Då har de månaden ut på sig, säger han.

Northvolt dras just nu med flera problem som kan beröra bolagets lånevillkor. Missade produktionsmål och utebliven försäljning är huvudskälet till att företaget fortfarande saknar intäkter som står i proportion till de stora investeringarna och löpande kostnaderna.

Northvolt har hittills i år också misslyckats med en planerad nyemission av aktier, som skulle ge bolaget nytt eget kapital från ägarna. Enligt källor till Dagens Industri har ambitionerna sänkts, från ett mål på 15 miljarder kronor till 7,5 miljarder.

Bo Becker beskriver Northvolts ambitioner och problem som unika i svensk företagshistoria.

– Det normala sättet att finansiera ett företag som inte har några intäkter är att ta in riskkapital, inte lån. Men Northvolt behövde enormt mycket pengar jättefort, och då blev de tvungna att ta lån mycket tidigare.

– Det är avigt att ha skulder när man inte har någon försäljning, säger han.

Det är okänt hur mycket av pengarna från det nya lånekonsortiet som Northvolt hittills har fått loss. SEK säger till DN att deras lån, en summa på 240 miljoner dollar, ännu inte har betalats ut.

– Vårat team jobbar intensivt med den här frågan just nu, säger Katarina Daniels.

Riksgälden uppger på torsdagen att inga av de lån på 1,5 miljarder dollar som myndigheten ska garantera har betalats ut.

Northvolt avböjer att kommentera.

Läs mer: Volkswagens och Northvolts kriser hänger ihop

Läs mer: Northvolt sätter munkavle på anställda

Share.
Exit mobile version