I måndags presenterade Socialdemokraterna ett förslag på ett nytt partiprogram. Två av punkterna i programmet handlar om kärn- och massförstörelsevapen.

”Inga kärnvapen på svenskt territorium”, lyder den ena.

”Fortsatt arbete för avspänning, icke-spridning och en balanserad internationell nedrustning, med en värld helt fri från massförstörelse som mål”, lyder den andra.

Den första ser den socialdemokratiska riksdagsledamoten Laila Naraghi som ett positivt besked. Hon tycker dock att det ska stå att ett förbud mot kärnvapen på svensk mark ska skrivas in i svensk lag.

– Men det ser jag som en naturlig följd av den skrivelsen, att vi ska driva en lagstiftning om ett förbud mot införsel mot kärnvapen på svenskt territorium, säger hon.

Debatten om att placera kärnvapen på svensk mark aktualiserades när Sverige skrev under DCA-avtalet, ett militärt samarbetsavtal som bland annat tillåter USA att förhandslagra vapen och stationera militär i Sverige.

Den andra punkten däremot tycker hon är alldeles för svag. Hon menar att det måste vara tydligt att Socialdemokraterna är för ett internationellt förbud mot kärnvapen.

Det förra partiprogrammet antogs 2013. Där framgår det att Socialdemokraterna är för ett internationellt förbud. Sedan dess har Sverige blivit medlem i Nato, en försvarsallians där flera medlemsländer har kärnvapen.

Laila Naraghi anser inte att ett medlemskap i Nato är ett hinder för Socialdemokraterna att ta ställning för ett kärnvapenförbud. Hon pekar på Arbeiderpartiet, Socialdemokraternas systerparti i Norge.

Norge har varit medlem i Nato i 75 år. Trots det står det skrivet i Arbeiderpartiets partiprogram att det i dagsläget inte är möjligt för ett Natoland att underteckna ett avtal om kärnvapenförbud, men att målet bör vara att underteckna ett sådant avtal.

– Om de kan skriva så kan ju vi förstås också göra det. Jag ser ingen anledning till varför vi ska uttrycka oss svävande kring de här frågorna, säger Laila Naraghi.

Förslaget till nytt partiprogram för Socialdemokraterna har skickats ut till Socialdemokraternas arbetarekommuner, partidistrikt och sidoorganisationer. De har i sin tur har möjlighet att komma med remissförslag.

– Det är flera i partiet som är engagerade i den här frågan, och jag tror att det här är någonting som säkert kommer komma upp under remissrundan nu, säger Laila Naraghi.

Läs mer: S om nya partiprogrammet: ”Pang på rödbetan”

ÄLSKADE POLITIK

Magdalena Anderssons nya pang-på-rödbetan-politik

0:00
/

29:06


https://media.pod.space/alskadepolitik/alskade-politik-241120.mp3?source=dn-web

Share.
Exit mobile version