Det fanns nationer som tyckte att IOK skulle ändra sina stadgar, så att ordföranden Thomas Bach kunde sitta kvar ännu en mandatperiod. Med tanke på hur andra höga ledare hittar sätt att klamra sig kvar vid makten hade det inte varit bra för IOK:s image med en sådan regeländring.

Samtidigt går det att ha viss förståelse för förslaget. Bach kan kritiseras för både det ena och andra, men tysken har under sina tolv år vid rodret drivit igenom flera reformprogram och samtidigt navigerat IOK genom en tid fylld av grynnor.

Det är stora frågor och problem som efterträdaren Kirsty Coventry ärver, när den 41-åriga olympiska guldmedaljören i simning och tidigare idrottsministern från Zimbabwe sätter sig bakom skrivbordet i Lausanne.

Här är fem frågor som Coventry kommer att behöva ta sig an under sin tid vid makten:

Ryssland

Coventry har sagt sig vara emot att utesluta länder från OS och hade säkert hoppats att fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina burit frukt. Så när Putin trappar upp sin bomboffensiv vore det politisk självmord för Coventry att driva återvändarlinjen för hårt. Nu vill hon tillsätta en arbetsgrupp för att hitta en framkomlig väg. I Milano–Cortina nästa år kommer bara ett fåtal ryssar att få tävla och det under neutral flagg.

Klimatkrisen

Smältande snö och stekheta somrar kommer att påverka till vilka platser IOK kan förlägga sina vinter- och sommarspel. Det finns förslag om att vinter-OS ska rotera mellan ett fåtal orter för att säkerställa att tävlingarna på snö och is kan genomföras. Värmen var ett problem i Tokyo 2021 och kan bli det i Los Angeles 2028. Med tanke på att Indien och Saudiarabien nämns som framtida värdar kan IOK i framtiden tvingas flytta sommarspelen till en annan årstid.

Donald Trump

Den amerikanska presidentens oberäknelighet ställer till det för många. Redan före bombningen av Irans kärnvapenanläggningar hade Trump tänkt göra det svårt för iranska fotbollssupportrar att följa VM i USA nästa år. Frågan är om han kommer att släppa in några iranska idrottare till OS i Los Angeles. Krisen i Mellanöstern lär bli en långvarig huvudvärk även för IOK.

Könsfrågan

Apropå Donald Trump så valde den amerikanske presidenten att som en av sina första åtgärder utfärda en exekutiv order om att bannlysa transkvinnor från idrottens damklasser. Kirsty Coventry har sagt att det är av största vikt att ”skydda den kvinnliga idrotten”. När hon valdes meddelade hon att hon vill tillsätta en arbetsgrupp som ser över den känsliga frågan, som på nytt hamnade i fokus när den algeriska boxaren och OS-guldmedaljören Imane Khelif nyligen nekades deltagande i en turnering.

Zimbabwe

När Coventry, efter att ha vunnit fyra medaljer vid OS i Peking, återvände till Zimbabwe, ett land i ekonomisk ruin, tog hon emot 100 000 dollar i belöning av landets diktator Robert Mugabe. 2018 blev hon minister i en regering ledd av Mugabes efterträdare, president Emmerson ”Krokodilen” Mnangagwa, liksom sin företrädare känd för sin hänsynslösa behandling av oppositionella. Frågan som ställts är om en person som tillhört en regim som återkommande kritiserats av människorättsorganisationer ska leda IOK. Coventry har försvarat sig med att säga att man bara kan förändra något om man är en del av beslutsprocessen, men hennes förflutna kommer alltid att kunna ses som en belastning.

Läs mer:

IOK bekräftar: Inga ryska lag i OS 2026

Grovt näthat mot 353 OS-deltagare i Paris – nu införs AI-skanning också i vinter-OS: ”Ett samhällsproblem”

Share.
Exit mobile version