Årets Eurovision song contest, som anordnas i Malmö i veckan, har omgetts av protester mot Israels medverkan. Det med hänvisning till landets krigföring i Gaza efter Hamas terrorattack i oktober i fjol.

Även flera av artisterna som deltar i tävlingen har i olika sammanhang kritiserat kriget mellan Israel och Hamas och uttryckt en önskan om omedelbar vapenvila. Dit hör Irlands artist Bambie Thug, som tävlar i den första semifinalen med sitt bidrag ”Doomsday blue”.

Under genrepetitionerna inför tisdagskvällens semifinalsändning hade den icke-binära artisten dessutom skrivit ordet ”vapenvila” i det iriska alfabetet ogham på sitt ansikte, rapporterar bland annat den irländska sajten Goss. Enligt Aftonbladet hade hen även skrivit ”Frihet för Palestina” på ena benet, i samma alfabet men spegelvänt.

I ett gemensamt uttalande med bland andra Storbritanniens Eurovisionartist Olly Alexander har Bambie Thug tidigare sagt att hen ”står i solidaritet med de förtryckta och vill kommunicera en genuin önskan om fred, omedelbar och långvarig vapenvila, och ett säkert fritagande av gisslan”.

Första semifinalen hålls tisdagen den 7 maj, andra semifinalen torsdagen den 9 maj och finalen lördagen den 11 maj.

Läs mer om Eurovision song contest.

Share.
Exit mobile version