– Vi hade drömt om en stat med en total suveränitet, och drömmen krossades. Att Israel tar kontroll över vår suveränitets sista symboler, gränsövergången, är chockerande. Ska vi använda den israeliska övergången nu? säger Gazabon Ayman Almusaddar, 33.

Palestinierna förlorade kontrollen över Rafah-gränsövergången den 7 maj, övergången som i många år varit Gazaremsans huvudsakliga livlina.

Samtidigt stängdes gränsövergången åt båda håll – för både varor och människor. Dels på grund av upptrappningarna i striderna i Rafah, och dels för att Egypten inte ville ”ge legitimitet” åt Israels kontroll av den palestinska sidan av övergången.

Inte ens svårt sjuka har fått lämna Gaza sedan dess – fram till på torsdagen då 21 cancerpatienter fördes ut till Egypten. Detta har uppskattats av svårt sjuka och deras familjer, vilket syns i klipp som visar tårfyllda avskedsstunder.

Men att patienterna och deras anhöriga har fått lämna Gaza ut via den israeliska övergången Kerem Shalom har samtidigt irriterat många palestinier. En av dem är Ayman Almusaddar från staden Dier al-Balah i centrala Gaza.

– Det är katastrofalt om det blir en vana att använda Kerem Shalom, och att ockupanterna kontrollerar vår utresa och införandet av våra varor. Är den israeliska ockupationen permanent nu? säger Almusaddar.

Även när Hamas kontrollerade gränsövergångarna behövdes Israels godkännande för att en person skulle få lämna Gaza och lastbilar lastade med varor skulle få komma in. Efter 7 maj förstörde den israeliska armén Rafah-övergången och brände upp huvudhallen och jämnade den med marken. Varor har då och då kommit in i Gaza via Kerem Shalom.

Almusaddar är glad för de cancersjukas skull, men menar att de och tusentals andra, som måste föras ut ur Gaza för att få avancerad vård, borde korsa en palestinsk övergång.

– Om Hamas personal är oacceptabel för Israel så kan den palestinska myndigheten ta över och hantera övergången. Vi är stolta över den palestinska myndigheten och tror att de kan sköta våra anläggningar.

Insatsen för att cancersjuka fick lämna Gaza skedde i samarbete med Världshälsoorganisationen och tre amerikanska hjälporganisationer, enligt Muhammad Zaqout, generaldirektör för sjukhusen i Gaza. Ytterligare över 25 000 barn i den belägrade landremsan är i behov av vård utomlands, uppger han.

Läs mer:

FN vädjar till Israel om nödhjälp: ”Katastrofal matbrist”

Stängda gränser i Gaza splittrar kärleksparet

Share.
Exit mobile version