Trots att rösträkningen inte riktigt är klar i vissa delstater står det ändå klart att Trump har segrat i valet. Det innebär att processen om att utse nya ministrar kommer att påbörjas under de kommande veckorna.
Än är det osäkert vilka personer som tilldelas ministerposterna, men i medier har det spekulerats om vissa namn som Trump kan komma att inkludera i sitt nya kabinett.
Ett av namnen är Robert F. Kennedy Jr, son till Robert F ”Bobby” Kennedy och brorson till president John F Kennedy. Han kan komma att få en tung post inom hälsa och sjukvård – möjligtvis en ministerpost, har Washington Post tidigare rapporterat om. Trump har även själv gått ut med att Kennedy kommer att spela en ”stor roll i administrationen” om han vinner valet, till NBC.
– Han ska göra USA hälsosamt igen, säger Trump om Kennedy under talet på valnatten.
Kennedy kandiderade själv till presidentposten inför valet men hoppade av för att ställa sig bakom Trump. Han har blivit en ledande figur inom antivaccinrörelsen och gjort flera kontroversiella uttalanden om covid-19-vaccinet. Under intervjun med NBC uteslöt Trump inte att förbjuda vissa typer av vaccin.
– Att han har uttryckt sig kontroversiellt är bara ett plus för Trump. Så någon form av uppgift kommer han att få inom hälsosektorn, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Tidigare i september gick Trump ut med att han skulle upprätta en ”effektivitetskommission” för regeringen, med syftet att försöka trimma den federala byråkratin. Detta ska ha skett på förslag från Elon Musk, som även ska ha gått med på att leda den nya kommissionen, enligt Forbes. Det är däremot osannolikt att Musk tilldelas någon ministerpost, trots Trumps höga anseende för honom, menar Erik Åsard.
– Det skulle överraska när han inte alls har någon sådan bakgrund, säger Erik Åsard.
På ett personligt plan är vem som utses till ny justitieminister viktigt för Trump. Det är det departement som står bakom många av de federala rättsprocesserna som Trump själv är inblandad i och som han nu försöker avstyra.
– Den posten kommer han att välja med omsorg, säger Erik Åsard.
Potentiella namn är bland annat den tidigare chefen för den nationella säkerhetspolisen och den Trumplojale John Ratcliffe. Även den nära Trumpallierade Mike Lee, som är senator från Utah. Han har varit delaktig i att sprida konspirationsteorier om stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, skriver Reuters.
För den tunga posten som utrikesminister nämns Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Robert O’Brien. Sedan Trump lämnade sin presidentpost har O’Brien bibehållit nära relationer med bland annat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som han träffade i Israel i maj. Han har beskrivits som mer hökaktig när det kommer till det amerikanska stödet till Ukraina, jämfört med andra republikaner.
Ytterligare ett namn som nämns är Bill Hagerty, tidigare amerikansk ambassadör i Japan. När det kommer till utrikesfrågor håller han med Trump om mycket. Tidigare i år röstade han emot ett stort militärt stödpaket till Ukraina.
Även Marco Rubio ses som ett alternativ. Han är senator från Florida och presidentkandidat för republikanerna 2016. Rubio delar många av Trumps åsikter när det kommer till utrikesfrågor.
För posten som finansminister spekuleras det bland annat om Jamie Dimon, vd för storbanken JP Morgan, men det är långt ifrån säkert att han skulle ta jobbet. Han har uttryckt sig kritiskt mot regleringar som den amerikanska riksbanken Federal reserve, USA:s värdepappers- och börskommission Securities and Exchange Comission och andra myndigheter har infört.
Fakta:USA:s kabinett
Det amerikanska kabinettet kan liknas vid en regering, men har i högre grad en rådgivande funktion.
Det är presidenten som utser kabinettets medlemmar, eller ministrar, som leder olika departement.
Förutom ministrarna ingår även Vita husets stabschef, USA:s FN-ambassadör och direktören för den nationella underrättelsetjänsten. Även USA:s handelsrepresentant och flera mindre rådgivningsorgan vid presidentkansliet.
Källor: Utrikespolitiska institutet, Vita huset
Ytterligare en tung post är den som försvarsminister. Där pekas bland annat Richard Grenell ut, som var en av Trumps närmsta rådgivare när det kommer till utrikesfrågor. Han har vid flera tillfällen varit inblandad i kontroverser, bland annat för privata överenskommelser med andra länders ledare. En policy som han har förespråkat är att sätta upp en autonom zon i östra Ukraina för att få ett slut på kriget, något som Kiev anser är oacceptabelt.
En av få kvinnor som kan komma att få en roll i Trumps regering är kampanjchefen Susie Wiles. Politico, som tidigare beskrivit Wiles som ”den mest fruktade och minst kända politiska rådgivaren i USA”, pekar ut 67-åringen som potentiell stabschef. Wiles startade sin karriär inom det republikanska partiet under Ronald Reagan på 80-talet och har fått smeknamnet ”isdamen”.
Hon håller sig gärna borta från rampljuset, vilket blev tydligt när Trump höll sitt segertal i Palm Beach.
– Jag vill också tacka Susie Wiles för det otroliga stödet. Kom Susie, kom hit, vädjade Trump på scenen, men Wiles ville inte ta över ordet.