Det ökade antalet personer som är i behov av hjälp hos Stockholms stadsmission befinner sig i allt från akut hemlöshet, att de saknar tak över huvudet för natten, till att de saknar riktiga boendeförhållanden och har lite pengar.

– Detta samtidigt som våra resurser har minskat. Det är tuffa tider, säger Tanja Küller, som är biträdande områdeschef för område bostad på Stadsmissionen.

En grupp som organisationen ser en stor ökning bland är ensamma män som har förlorat sin partner, kanske legat efter med några hyror och blivit vräkta och som av stolthet har vägrat att vända sig till socialtjänsten. En annan grupp som är särskilt utsatta är ensamstående mammor som har lämnat destruktiva relationer och fått sex veckors placering på skyddat boende, men inte lyckats hitta eget boende under den tiden.

På BoCenter, som är Stockholms stadsmissions dagverksamhet för män i hemlöshet, och BoKlara, som är det motsvarande för kvinnor, försöker man fortsatt att hålla öppet för så många som man bara kan, säger Tanja Küller.

Kylan kan bli livsfarlig för de som saknar tak över huvudet.

– Vi har öppet på dagarna och delar ut varma kläder, de får duscha och får ett mål mat. Vi märker att folk vill stanna längre inne i värmen, säger hon.

Beläggningen på akutboendena är lika hög som tidigare men det är för att de alltid är fulla. Behoven förändras däremot drastiskt när kylan slår till. Stadsmissionen arbetar extra hårt med uppsökarteam ute på gatorna för att lotsa in folk och delar ut varma sovsäckar och kläder.

Förutom att det blir kallt är de mörka vintermånaderna generellt tuffa för personer som lever i hemlöshet, berättar Tanja Küller.

– Det är en ganska hård tid för människor som lever i utsatthet generellt och psykisk ohälsa och suicid ökar. Ensamheten kan bli väldigt påtaglig. De naturliga mötesplatserna försvinner också när de blir så här kallt för de som lever i akut hemlöshet, vilket kan leda till att man isolerar sig, mår sämre och missbrukar mer.

Share.
Exit mobile version