Förra hösten delade civilminister Carl-Oscar Bohlin (M) en tweet av den ökända högerextrema influeraren och Trump-supportern Lauren Southern. Den delade tweeten handlade om AI-genererad video och ministern hakade okritiskt på för att varna för spridning av falska nyheter och för hur AI underlättar påverkansoperationer.

Efter mothugg från sina följare lade Bohlin till att han inte menat att ge uppmärksamhet åt Southern, som han betecknade som ”mycket kontroversiell”. Ändå var det en smula anmärkningsvärt att han inte själv spontant hade ryggat inför att hänvisa till just hennes innehåll i sin strävan efter att sprida värdet av källkritik.


I sak hade förstås Carl-Oscar Bohlin rätt: vi bör vara mer vaksamma i det pågående informationskriget.

Det har inte blivit mindre pikant nu. Amerikanska myndigheter har nämligen avslöjat att det bolag som Southern och en grupp andra influerare på ytterhögerkanten arbetat åt har finansierats av Kreml, med det uttalade syftet att sprida desinformation som gynnar Ryssland. Två utpekade personer från mediebolaget RT, som ägs av ryska staten, har kontinuerligt givit bolaget i uppdrag att inför sin mångmiljonpublik driva specifika frågor och narrativ.

Det handlar om i sammanhanget vanliga teman, som att elda på hat mot invandrare, förfäkta antitransbudskap och ifrågasätta stödet för Ukraina, men också sådant som att marknadsföra den intervju som högerdebattören Tucker Carlson i februari gjorde med Vladimir Putin. Den kanske mest bisarra detaljen i förundersökningsdokumentet är kanske att till och med RT-uppdragsgivarna tvekade inför att sprida Carlsons storögda hyllningar till ryska mataffärer, han bredde liksom på för mycket.

Man vet inte om Southern och de andra kände till varifrån deras löner betalades. De som ägde bolaget ska ha påstått att pengarna kom från en namngiven påhittad finansiär, som dock helt saknade avtryck på internet för den som tog sig tid att googla. Sådant bryr man sig kanske inte om när man erbjuds flott ersättning för att som Tim Pool, en annan av de aktuella influerarna, göra filmer om hur Ukraina är det största hotet mot USA och mot världen.

I sak hade förstås Carl-Oscar Bohlin rätt, då för ett år sedan: vi bör vara mer vaksamma i det pågående informationskriget. Det får vara ett varnande exempel för oss alla att han valde att göra det genom att sprida en Rysslandsbetald desinformatör.

Läs mer:

Max Hjelm: Offren för deepfakeporren är verkliga – och förövarna är många

Isobel Hadley-Kamptz: Var inte så rädda, brukade vara Agnes Wolds budskap – nu har hon ändrat sig

Share.
Exit mobile version