Berättelserna är skakande. En man talar om hur han fick händerna bakbundna innan han kastades i havet. En annan om hur han såg två andra män sjunka i djupet samtidigt som han misshandlades av polis. Sedan slängdes han också överbord. Han lyckades komma i land men de två andra drunknade.

BBC har undersökt hanteringen av flyktingar som försökt ta sig över Medelhavet till Grekland. Reportrarna konstaterar att den grekiska kustbevakningen under en treårsperiod verkar ha orsakat minst 40 dödsfall, däribland nio människor som medvetet kastats i havet.


När Jimmie Åkesson i EU-valet förklarade att hans Europa bygger murar var det ingen skillnad mot vad EU redan gör

De visar en film för en tidigare högt uppsatt tjänsteman på kustbevakningen på hur tolv människor lastas på en liten jolle och lämnas ute till havs. Under själva intervjun vägrar tjänstemannen att säga något om filmen och förnekar att kustbevakningens anställda någonsin beordras att göra något olagligt. Under en paus i samtalet talar han dock med någon annan, omedveten om att han fortfarande har mikrofon på sig. På grekiska säger han då att han hoppas att han inte sagt för mycket, och att det hela måste vara ett brott mot internationell lag.

Det senare framstår som uppenbart. Att sätta ihop någons händer bakom ryggen med buntband och kasta dem i havet är också rimligen mordförsök, och i de fall personerna drunknar blir det mord. Är det alltså hit EU:s flyktingpolitik kommit?

För tio år sedan gav det nyheter i hela världen när människor dog i Medelhavet. Vi minns alla bilderna på lille drunknade Alan Kurdi, som väckte miljontals människors vilja att hjälpa flyktingarna från krigets Syrien. Politikerna valde dock snart en annan väg, av rädsla för den invandringsfientliga opinionen. När Jimmie Åkesson i EU-valet förklarade att hans Europa bygger murar var det ingen skillnad mot vad EU redan gör.

Den grekiska kustbevakningen försöker bara utföra i verkligheten det EU:s politik kräver.

Läs mer:

Ledare: Världen är unikt osäker – då vill EU ta bort möjligheten till säker kommunikation

Isobel Hadley-Kamptz: Värt att påminna om vilken sorts land vi förhandlat med

Share.
Exit mobile version