I snart en månad har tusentals demonstranter samlats dagligen i Georgiens huvudstad Tblisi för att protestera mot regeringens försök att med en lag om så kallade utländska agenter göra landet mer likt Ryssland. Georgien antogs i december förra året som kandidatland till EU och mer än 80 procent av invånarna vill bli en del av den europeiska gemenskapen. Ändå verkar regeringspartiet Georgisk dröm nu tvinga igenom det som kallas ”den ryska lagen”, trots de enorma protesterna och trots att EU sagt att lagen står i vägen för ett medlemskap.

Precis som den ryska motsvarigheten är lagen vagt formulerad och kommer att kunna användas mot allt från miljöorganisationer och hbtq-aktivister till fria medier och politisk opposition.


Grundaren av Georgisk dröm, oligarken Bidzina Ivanisjvili, har sagt öppet att lagen ska användas för att sätta dit både det stora oppositionspartiet och alla dem som protesterar nu

Många ideella organisationer i Georgien får i dag EU-stöd. Om stödet från utlandet kommer över 20 procent ska man med den nya lagen tvingas till registrering, särskilda skatter och drastiskt ökad redovisning. Staten ska också ha rätt att stänga hela verksamheten. Böterna för den som inte uppfyller de nya kraven kommer dessutom vara så höga att få georgier kommer våga stå som ansvariga för något som riskerar att betraktas som en utländsk agent.

Grundaren av Georgisk dröm, oligarken Bidzina Ivanisjvili, har öppet sagt att lagen ska användas för att sätta dit både det stora oppositionspartiet och dem som nu protesterar. Det vi ser är alltså en solklart val mellan demokrati och ett alltmer auktoritärt styre.

Det här är förstås mumma för Kreml och Putin, som sedan 2008 ockuperar en betydande del av georgiskt territorium. EU och Sverige var pinsamt tysta vid den invasionen och måste nu stå upp tydligare för georgiernas rätt till demokrati. I höst är det val i Georgien, och om den Putinvänliga regeringen ser ut att förlora makten finns risk för ytterligare rysk inblandning. Vi vet hur det kan se ut.

Läs mer:

Ledare: Regeringen bluffar – den nya lagen försämrar livet för ukrainare

Ledare: Putin säljer fortfarande olja till väst, och ingen bryr sig

Isobel Hadley-Kamptz: Påven vill att Ukraina ska förhandla med djävulen

Share.
Exit mobile version