Det var den 1 augusti som det började. Knappt hade den algeriska welterviktsboxaren Imane Khelif vunnit matchen mot italienska Angela Carini, och därmed gått vidare till kvartsfinal i OS, förrän internet exploderade i hat. Angreppen kom från hela världen, däribland från makthavare som Elon Musk, Donald Trump och Italiens premiärminister Georgia Meloni.
Ytterst grundade sig vreden i att människor inte såg Khelif som en riktig kvinna.
Ytterst grundade sig vreden i att människor inte såg Khelif som en riktig kvinna.
Här fanns dessutom, som så ofta vid dagens uppeldade kulturkrigsbataljer, en rysk koppling. Boxningsorganisationen IBA, med nära band till Kreml, hade nämligen 2023 diskvalificerat Khelif och en annan kvinnlig boxare från ett mästerskap med hänvisning till ”könstester”. De här testerna har inte offentliggjorts och ingen vet ens vad som ska ha testats. IBA hade redan tidigare uteslutits ur Internationella olympiska kommittén för korruption, vilket säger något om nivån.
Ändå räckte detta för att personer som författaren J K Rowling skulle kalla henne en man som slår kvinnor i huvudet. Liknande formuleringar användes i kampanjfilmer för Donald Trump i november, där bilder på Khelif kombinerades med ett budskap om Trumps motstånd mot att ”män kan slå kvinnor och vinna medaljer”.
Hon har berättat om hur hon trakasserades för att hon inte höll sig inom de snäva gränser som sattes upp för flickor i den lilla by på den algeriska landsbygden där hon växte upp.
Om det nu är könet vid födseln som räknas så är dock Imane Khelif uppenbart kvinna. Hon föddes som flicka, uppfostrades som flicka och har tävlat internationellt som kvinna sedan 2019. Att människor inte alltid uppskattar den som bryter mot traditionella normer har hon dock lång erfarenhet av. Hon har berättat om hur hon trakasserades för att hon inte höll sig inom de snäva gränser som sattes upp för flickor i den lilla by på den algeriska landsbygden där hon växte upp. När hon började boxas försökte grannarna få hennes pappa att stoppa det, eftersom det inte var passande.
Pappan, en fåraherde, har hela tiden stått bakom sin egensinniga dotter. Eftersom familjen inte hade några pengar tvingades dock den tonåriga Khelif samla skräp och sälja för att ha råd med boxningshandskar.
Imane Khelif klarade av att stänga ute hatkampanjen och vann den 9 augusti sitt efterlängtade OS-guld, som första afrikanska boxaren någonsin. Hon har blivit nationalhjälte i Algeriet och varit på omslaget av Vogue Arabia. Samtidigt har hon blivit en symbol för att människor kan vara mer än de etiketter vi klistrar på varandra. Att bli det, som ciskvinna från ett land där både kvinnor och hbtq-personer förtrycks, lägger bara fler lager till hennes berättelse.
Läs mer:
Erik Helmerson: Zaho de Sagazan påminde oss om att Frankrike fortfarande är kulturens hjärtland