Det pågår som bekant en utredning för att ta fram en officiell svensk kulturkanon. Utredaren, Lars Trägårdh, tycks dock främst svepa runt i världen och emellanåt stanna till i Sverige för att förolämpa någon. Liksom i skymundan smyger då Skolverket och Kulturrådet ut med något som kan bli just det – en kanon, så som sådana ska fungera.

Efter förslag från bland annat lärare och skolbibliotekarier och diskussioner i olika referensgrupper presenterade man nämligen häromdagen läslistor för förskolan och skolan. Det handlar om 251 olika verk, för åldrar från alla från noll år upp till och med gymnasiet, och både listorna och den tillhörande redovisningen gör mig alldeles lycklig.


Skolverket citerar Lennart Hellsing: ”All pedagogisk konst är dålig konst – och all god konst är pedagogisk”.

Uppdraget utgår från det ledsamma läget att barn och unga läser allt mindre. I stället för att skälla på skärmar eller ungdomens allmänna förfall konstaterar rapporten att det redan från förskolan finns för lite tid till läsning och samtal om litteratur. Dessutom är tillgången till böcker, skolbibliotek och utbildade skolbibliotekarier väldigt ojämnt fördelad. Enbart listorna kommer alltså inte avhjälpa problemet, då krävs också reda pengar till bland annat bokinköp ute på skolorna.

Om sådana resurser tillkommer kan dock dessa listor – som är frivilliga att använda men innehåller fantastiska titlar – hjälpa lärare att ge barn och unga tillgång till allt det underbara som finns i litteraturen. Här syns knappt den numera så vanliga instrumentella synen på läsning: att böcker är bra för att främja det goda (allt från korrekt värdegrund till rätt kompetens för arbetsmarknaden). I stället citeras Lennart Hellsing: ”All pedagogisk konst är dålig konst – och all god konst är pedagogisk”.

Listorna är dessutom perfekta för alla som känner någon mellan 0 och 19 år. Glöm ”årets julklapp”: köp en bok i stället!

Några titlar från Skolverkets och Kulturrådets läslistor

0-3 år

Anna-Klara Tidholm

Knacka på! (1992)

3-6 år

Maurice Sendak

Till vildingarnas land (1963)

Lågstadiet

Astrid Lindgren

Bröderna Lejonhjärta (1973)

Mellanstadiet

Annika Thor

Illustration: Ishtar Bäcklund Dakhil

Odysseus pojke (2020)

Högstadiet

Ursula K. Le Guin

Trollkarlen från Övärlden (1968)

Tomas Tranströmer

C-dur (1962)

Gymnasiet

Hjalmar Söderberg

Doktor Glas (1905)

Marjane Satrapi

Persepolis (2000)

Läs mer:

Isobel Hadley-Kamptz: Att studenter fuskar med AI är det minsta problemet

Isobel Hadley-Kamptz: I dag hade pionjären Birgitta Dahl dömts ut som ”woke”

Share.
Exit mobile version