Polisen i Norrköping – som efter ett dubbelmord i somras var först i Sverige med att införa en visitationszon – lät alltså göra en utvärdering av insatsen. Det är en klok hantering. Att polisen utan brottsmisstanke får visitera alla som rör sig i ett visst område är ett extraordinärt intrång i enskilda människors integritet. Om våldsmonopolet ska göra sådant bör man åtminstone undersöka vilken effekt det har. Hela motiveringen bakom den nya lagen är ju att den ska göra det lättare för polisen att stoppa den grova brottsligheten.

Så, konstaterade utvärderingen, tycktes det dock inte fungera. Det regeringen har valt att kalla säkerhetszonen fick marginell effekt, brottsligheten minskade inte och insatsen försvårade inte för kriminella att planera eller utföra våldsdåd. På 380 kroppsvisitationer och 40 genomsökta bilar hittade polisen en hemlös person med kniv och två gram hasch i en missbrukares kalsonger.


Den så kallade säkerhetszonen fick marginell effekt, brottsligheten minskade inte och insatsen försvårade inte för kriminella att planera eller utföra våldsdåd.

Det här går emot vad polisen tidigare sagt om säkerhetszoner, som tvärtom lyfts fram som ett viktigt redskap i kampen mot gängen. Det är därför extra anmärkningsvärt att det nu avslöjas att polisen under utredningens gång försökt påverka rapportens författare till att bli mindre kritisk. Än mer uppseendeväckande är att Polismyndigheten sedan både dragit tillbaka och makulerat utvärderingen, efter att den registrerats och diarieförts.

Det finns ingenting i offentlighets- och sekretesslagen som reglerar hur registrerade handlingar ska kunna dras tillbaka, helt enkelt eftersom det inte ska göras. När en handling väl är diarieförd så ska den bli offentlig, tillgänglig för både journalister och allmänhet.

Men här tycks polisen inte vilja att folk ska få reda på resultaten av den utredning de själva beställt. Det är svårt att inte tro att det beror på resultatet: flera hundra oskyldiga människor kroppsvisiterades, och ingenting blev säkrare för det.

Läs mer:

Amanda Sokolnicki: Åkesson som förebild i kampen mot judehat? Vilket skämt!

Lisa Magnusson: Med hpv-vaccinet skulle vi kunna utrota cancern – om bara fler fick sprutan

Share.
Exit mobile version