I Israel och i Libanon är civilförsvaren i full verksamhet – men på helt olika villkor. De flesta israeler har skyddsrum i lägenheten eller i byggnaden, medan de få skyddsrummen i Libanons städer sällan kan nås utan en språngmarsch. I bägge länderna torde en konfrontation betyda strömavbrott och vattenbrist. I det avseendet är Libanon bättre förberett, dels genom många års erfarenhet, dels tack vare de tiotusentals små och stora dieselgeneratorer som blivit ett stående inslag i gatubilden.

Israel, Hizbollah och Iran signalerar alla att de inte är intresserade av ett regelrätt krig. Men å andra sidan är Iran och Hizbollah ute efter att avskräcka Israel från fler attacker mot Beirut och Teheran av den typ som utförts under de senaste dagarna. En symbolisk attack räcker inte för att kompensera Iran för vanäran då en israelisk robot dödade chefen för Hamas politiska byrå, Ismail Haniya. Hamasledaren, jämte flera andra fjärran gäster, var inkvarterad på det republikanska gardets gästhem under firandet av den nye iranske presidentens tillträde.

Det är inte bara Israel som måste läras en läxa, i regimens ögon. Lika viktigt är det att ge den inhemska oppositionen svar på tal. Stora grupper i Iran jublar över Israels aktion och över regimens hjälplöshet trots alla miljarder den lägger ned på robotar och robotförsvar. På sociala medier delas sekvenser där försvarsministern häromdagen säger att Iran är ”det tryggaste landet i världen” och meddelar att alla israeliska spioner gripits. Om New York Times har rätt, och Ismail Haniya dödades av en ditplacerad sprängladdning, inte av en fjärrstyrd robot, så det hela ännu mer olustigt för Irans del.

Irans dilemma är att kalibrera sin vedergällning mot Israel så att man avtvår sig nesan, men utan att ådra sig fler liknande israeliska attacker. Det är också viktigt för de shiitiska bundsförvanterna att överraska Israel. Skjuts alla robotar ned av Israel blir det hela snarare en seger för Israel – som i april då Iran och dess ombud skickade över 300 projektiler mot Israel. Här har Israel stor hjälp av USA, vars radar på fartyg i regionen och på sin flygbas i Qatar upptäcker robotar avfyrade från Jemen, Iran och Irak långt innan Israel ser dem.

I Iran har många minnen av kriget mot Irak 1980–88, då det överlägsna irakiska flygvapnet fällde många bomber över Teheran och orsakade stort lidande. Iran har inga flygplan som kan nå klara sig förbi Israels luftförsvar, det förlitar sig på kryssningsrobotar eller drönare. Israeliskt flyg kan nå Iran, men det kräver tankning i luften av planen, och extra jaktplan för att skydda attackplanen under tankningen. Stridsflyget räcker inte till om Israel vill förstöra mål i större skala i Iran. Israel berättar inget om sina ballistiska robotar, men det anses att ”Jeriko 3” har en räckvidd på 500 mil – den kan nå Pakistan – och kan bära både kärnvapen och bomber på över ett ton.

Israel är lika sårbart, om Hizbollah börjar avlossa målsökande robotar som kan slå ut infrastruktur, baser, elverk och sjukhus. Om sådan beskjutning inleds, så kommer genast intensiva israeliska bombningar mot södra Libanons byar, där robotarna är monterade, nästan alla under privatbostäder.

Läs mer:

Lufthansa stoppar flighter till Tel Aviv

Share.
Exit mobile version