Förslaget som har diskuterats innebär att båda parter upphör att strida och att Hizbollah drar tillbaka sina styrkor till norr om Litanifloden, rapporterar Haaretz. Samtidigt ska Israel avlägsna sina styrkor från södra Libanon, och därefter börja förhandla med Libanon om gränsen mellan de två länderna. Inledningsfasen av den föreslagna vapenvilan ska gälla i 60 dagar.
På måndagen rapporterar Axios att Israel och Libanon är överens. Det är ännu oklart hur Hizbollah – som Israel krigar mot i Libanon – ställer sig till förslaget.
Tidigare under dagen rapporterade även CNN att Benjamin Netanyahu under ett möte på söndagen ”i princip” godkänt skissen, om än med några mindre invändningar. Enligt källan skulle förbehållen framföras till den libanesiska regeringen på måndagen. Enligt israeliska Channel 12 ska regeringen sammanträda på tisdagen för att diskutera godkännandet.
Hizbollah-ledaren Naim Qassem uppgav förra veckan att gruppen har två villkor: Att avtalet skulle förbjuda alla israeliska attacker mot Libanon och bevara libanesisk suveränitet, skriver New York Times.
Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet och expert på Mellanöstern, säger att signalerna från Israel och Libanon är positiva.
– Det ser ut som att diplomatin har gått framåt, även om det fortfarande är lite mer oklart var Iran och Hizbollah står. De säger sig ha svarat på förslaget och skickat över bollen till Israel. Men exakt vad det är Hizbollah vill är lite mer oklart, säger han.
Något som verkar vara klart är att Hizbollah släppt sitt tidigare krav på att en vapenvila i Libanon även skulle innebära en vapenvila i Gaza – en politisk seger för Israel, menar Anders Persson.
Vid sidan av avtalet vill Israel få till en överenskommelse med USA, som i praktiken innebär att Israel kan genomföra flyganfall i Libanon om man anser det vara nödvändigt. Enligt Anders Persson är det sannolikt den största stötestenen i förhandlingarna.
– Det är utan tvekan det svåraste att svälja för Hizbollah. Det känns spontant som att hela det här förslaget är mer fördelaktigt för Israel, å andra sidan är Hizbollah kanske så försvagat att man kan komma att acceptera det ändå.
Något som talar emot en överenskommelse är erfarenheterna från förhandlingarna om Gaza, säger han.
– Där har det varit väldigt mycket optimism vid flera tillfällen, men sedan inte blivit någonting. Det är den gamla klyschan som brukar gälla: Ingenting är klart förrän allting är klart.