Israel och USA har ett avtal om tullfrihet på handel länderna emellan sedan 1985. Det enda undantaget gäller import på varor som mandlar, vin och potatis och det finns för att skydda israeliskt jordbruk. Importtullarna drar årligen in cirka 42 miljoner shekel, motsvarande ungefär 110 miljoner kronor.
Nu, inför det som Trump kallar ”befrielsedagen” och större delen av världen kallar ”handelskrigets inledning”, har Israels finansminister Smotrich, som leder ett av regeringskoalitionens extremhögerpartier, undertecknat ett beslut om att slopa dessa tullavgifter som tidigare varit undantagna. Beslutet har godkänts av premiärminister Benjamin Netanyahu och ekonomiminister Nir Barkat och det tas för att visa god vilja inför USA.
– Målet med detta är att främja tullfrihet mellan våra länder och bevara vår viktiga handelsrelation med USA, säger Bezalel Smotrich.
Tullarna kom dock till av helt andra skäl och beslutet – som ännu inte har godkänts i det israeliska parlamentet, Knesset, har väckt både oro och debatt.
Det israeliska jordbrukarförbundet varnade inför beslutet om att ett slopande av tullavgifter kommer att hota den inhemska jordbruksindustrin och på lång sikt ”skada hela staten Israel ur både ekonomisk och säkerhetsmässig synpunkt”.
Detta fick det israeliska jordbruksdepartementet att motsätta sig avskaffandet av tullarna, vilket Smotrich inte tog någon hänsyn till.
Enligt Haaretz bryr han sig egentligen inte heller om huruvida beslutet går igenom Knesset – för det viktigaste är signalpolitiken han sänder till USA genom själva undertecknandet.