Sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober i fjol har över 42 000 palestinier dödats i israeliska attacker, enligt siffror från det Hamasstyrda hälsodepartementet. Samtidigt har FN sedan länge larmat om att den humanitära situationen är svår i Gaza.

När israeliska myndigheter kraftigt har begränsat möjligheten för utländska journalister att ta sig in i Gaza är det svårt att skapa sig en fullständig bild av det mänskliga lidandet som pågår. Men de psykiska spår som kriget har lämnat hos återvändande israeliska soldater ger en bild av situationen, skriver CNN som har pratat med flertalet av dem. Även en familj till en 40-årig fyrabarnsfar och reservist som drabbades av PTSD och tog sitt liv efter att han hade tjänstgjort i Gaza.

När han återvände till Israel efter 186 dagar efter att ha skadat knät var han som en annan person, traumatiserad av vad han hade sett, berättar familjen. Ett halvår efter att han hade påbörjat sin tjänstgöring började han få symtom som insomni, svettningar och vredesutbrott och började dra sig undan socialt. Innan han skulle skickas tillbaka till Gaza en andra gång begick han självmord.

Ytterligare en soldat, vid namn Guy Zaken, berättar för CNN om de hemska scenerna från Gaza. I juni talade han även i Knesset om att soldaterna vid flera tillfällen ska ha behövt ”köra över terrorister, både döda och levande, i hundratal” och att han fortfarande hör explosionerna ringa i öronen.

– Vi såg väldigt svåra saker. Saker som är svåra att acceptera, säger han till CNN.

Enligt överstelöjtnant David Bergman, som är doktor i psykologi och lärare vid Försvarshögskolan, drabbas kroppen av PTSD när den inte kan bearbeta det som den har varit med om.

– När man precis har varit i en stridszon är det vanligaste att kroppen fortfarande är hyperalert och inte kan gå tillbaka till det viloläge som den vanligtvis kan. Det är då man kan drabbas av svårigheter med sömnen, att koppla av och reglera känslor. Mentalt befinner man sig fortfarande i insatsområdet, säger han.

FN och flera hjälporganisationer har även tidigare larmat om den katastrofala påverkan på den psykiska hälsan för civilbefolkningen i Gaza. Det finns risk för att konsekvenserna kan kvarstå i år framåt, varnade FN för i en rapport från april enligt Reuters. FN:s barnfond Unicef uppskattar att runt 19 000 barn har separerats från sina familjer och en stor del av dem bedöms vara i behov av psykiskt stöd, skriver CNN.

Enligt David Bergman är de negativa konsekvenserna för civila betydligt större i krigszoner än för soldater, när de är utvalda och utbildade för att kunna hantera situationen.

Runt en tredjedel av de soldater som återvänder från striderna rapporteras däremot lida av psykisk ohälsa, enligt det israeliska försvarsdepartementets rehabiliteringsavdelning. 27 procent utvecklar en en psykisk reaktion eller PTSD.

– Det som kan stanna kvar hos många är när man har bevittnat utstuderade grymheter eller oförklarligt mänskligt lidande, eller man kanske själv har gått över etiska gränser. I efterhand kan man ha svårt att förstå hur det kan ske och söka en större mening. Det kan drabba en när man återvänder hem och att försonas med det kan ta tid, säger David Bergman.

Share.
Exit mobile version