Efter torsdagens semifinal i Malmö gjorde Israel ett jättekliv på bettingsajternas listor inför finalen. Sångerskan Eden Golan gick från att ha legat på en åttonde plats i flera veckor till att på fredagen ha näst lägst odds att vinna tävlingen, skriver Times of Israel.

Enligt sajten Eurovisionworld, som slagit samman oddsen från en mängd olika bettingsidor, har endast Kroatien större chans att vinna finalen. Enligt sammanslagningen har Israel 19 procents chans att vinna.

En av orsakerna till att bidraget odds sjunkit så kraftigt tros vara att det italienska tv-bolaget RAI visat folkets röstsiffror i sin sändning av misstag. Enligt sändningen fick Israel hela 39 procent av landets röster i semifinalen – långt framför tvåan Nederländerna, som fick nöja sig med 7 procent.

Röstfördelningen i semifinalerna är inte tänkt att släppas förrän efter finalen, och själva procentsatserna publiceras i regel inte alls.

Israels medverkan i Eurovision har mötts av kritik och stora protester på grund av kriget i Gaza. På torsdagen gick över 10 000 personer ut och demonstrerade på Malmös gator. Även på lördag har flera manifestationer beviljats demonstrationstillstånd.

Israels bidrag ”Hurricane” hette tidigare ”October rain”, men fick skrivas om efter att Eurovisionarrangören ansett den vara för politisk och anspela på Hamas attacker mot Israel den 7 oktober.

Läs mer:

Israel vidare till final i Eurovision

Tiotusentals demonstrerar i Malmö: ”Sluta bomba sjukhus nu”

Demonstration till stöd för Israel: ”Vill välkomna Eden Golan”

Share.
Exit mobile version