Spänningsroman

Filip Landell

”Frusen gryning”

HarperCollins, 286 sidor

En grupp människor på en isolerad plats, med en ruvande fara i faggorna. Det är en kär trop i skräck- och deckarlitteraturen. Filip Landell låter sin deckardebut – efter ett par fantasyböcker – utspela sig i havsbandet. Stockholms skärgård i marsväder. En oväntad storm på ingång.

Fotokonstnären Alma har hyrt timrad stuga på en liten privatägd ö i skärgården. Hon har arrangerat en veckoslutskurs i fotografi och väntar fem deltagare. I en kort, kursiv inledning får vi veta att en i sällskapet har ett sinistert syfte med kursen. Landell låter förstås sin roman delas upp i småpartier, där var och en av deltagarna varvar sina perspektiv i en linjär intrig. I den här sortens upplägg ingår det att förvirra läsaren, göra henne snopen och överlista förväntningarna. Det lyckas Landell med, även om man kanske kan tycka att han slutligen är lite oschysst. Men bara kanske.

Personteckningen är viktig i isoleringsdeckare. Landells galleri kan bli lite schablonmässigt. Här finns den rike byggherren Silverstierna, som fnyser nedsättande åt de övriga i sällskapet. Arrangören Alma är alkoholist, nykter sedan ett år, och incel-snubben Fredrik har överraskande lämnat mammas källare och datorspelen för kursen. Han känner Alma sedan tidigare. De har förstört varandras liv. Den 30-åriga tjejen som odlar en karriär på Instagram och vill skriva en kokbok heter förstås Cassandra.

Det visar sig finnas nästan lika många mordmotiv som deltagare på denna kollisionskurs. Det tar inte 24 timmar innan allting är statt i blodig förvirring, i takt med att snöstormen friskar i. En av bilderna som tas om natten kommer också att spela en viss roll i skeendet. Naturligtvis. Få detaljer gör sig så bra i en deckare som en svårtydbar skepnad i bakgrunden på ett fotografi.

Så, i ”Frusen gryning” vrider och vänder Filip Landell på ett välbekant tema med ett hyfsat resultat. Med små medel framkallar han en akut stämning som dallrar någonstans mellan isvindarna och den knäppande braskaminen.

Läs fler texter av Jonas Thente och fler recensioner av aktuella böcker i DN Kultur.

Share.
Exit mobile version