Om det var någon olympisk utomhusidrott som var att föredra för de aktiva i Paris tisdagen den 30 juli så var det nog kanotslalom.

Detta var Isak Öhrström själv inte sen att påpeka kort efter att han paddlat i mål och avslutat dagens andra åk på Vaires-sur-Marne Nautical Stadium där rodd- och kanot avgörs under OS.

– Det är ganska utmanande, men jag tror att vi har en av de bättre idrotterna för den här värmen, säger han med ett leende, alltjämt med hjälm och dyblöt tävlingsdräkt på.

Vi befinner oss ett par mil utanför den franska huvudstaden ute på landsbygden. Solen gassar och det har knappt bjudits på en vindpust på hela dagen – men trots detta och den avlägsna tävlingsplatsen märks inget energiläckage på läktarplats.

OS har varit en publiksuccé så här långt, i så väl små som stora sporter, och i Vaires-sur-Marne genomförs åk efter åk i den konstgjorda forsen inför ett tryck som sägs sakna motstycke i kanotslalomens värld.

– Det är fantastiskt. Man hör att det är en bra ljudvägg man möts av och det är kul, säger Isak Öhrström.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

33-åringen har tävlat på många platser runtom i världen och framför allt Europa – men det här slår allt.

– Vi har några arenor där det är mycket publik, men inte som här. Till exempel i Prag, där det här är en nationalsport, kan det vara helt fullsatt men då har de inte lika stora läktare.

Den provisoriska kanotslalomarenan tar ungefär 11 000 åskådare och under mer humana temperaturförhållanden är frågan om en enda stol hade varit ledig.

Ljudnivån stegras när det 19-åriga hemmahoppet Titouan Castryck tar sig igenom banan på dagens bästa tid. Öhrström ler när han tittar upp mot storbildsskärmen.

– I Frankrike är kanotslalom stort. Det kunde man se i går när de tog en guldmedalj, säger han.

Själv tog han sig vidare till torsdagens semifinal på 15:e bästa tid, från dagens första åk. Men egentligen är det det andra som han är mest nöjd med och som ger honom självförtroende framåt.

Öhrström tog sig igenom banan till synes fläckfritt, nedströms genom de grönvita portarna och uppströms genom de rödvita, och passerade mållinjen på en kanontid.

Efteråt visade det sig dock att han med knapp marginal missat port nummer 19 och fått ett tidstillägg på 50 sekunder. Annars hade han varit fjärde bäst.

– Man måste ta varje port med hela huvudet och om man missar lite grann får man så mycket tillägg att det blir ”game over”, säger han.

– Men det känns bra att visa att jag har farten i mig, att jag kan vara med och fajtas. Det tar jag med mig. Annars var huvudmålet att ta sig vidare och det klarade jag.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

Längst ner på läktarna syntes funktionärer svalka åskådare genom att dränka deras kläder i svalt och skönt vatten.

Öhrström fick även han service från tränarhåll med vattenflaskor och ispåsar för att kyla ner sig själv.

– Vi går och rekar och rekognoserar banan mycket. Det är tiden på land som är värst, säger han och tillägger:

– Jag kan inte föreställa mig hur det är på läktaren just nu.

Senast han tävlade i OS kom han på 15:e plats. Den här gången tror han att han har en medalj i sig – i så fall Sveriges första i olympiska sammangang.

– Om allt går vägen så tror jag det. Men det beror på hur de andra tävlar.

Share.
Exit mobile version