Många upplever ekonomiska svårigheter till följd av höga hyror, osäkerheten i omvärlden och prisökningar som inte följer löneförhöjningarna, menar Moa Langermark på Finansinspektionen. Januari är dessutom känt som årets fattigaste månad, då många kämpar med höga utgifter efter storhelgerna.
När butiken Matmissionen i Hallunda öppnade vid lunchtid torsdagen före löning var Johnny Steffen på plats för att få tag i billigare varor.
– Man vill gå så tidigt som möjligt, förklarar han.
Matmissionen, som är en del av Stadsmissionen, driver flera livsmedelsbutiker i Stockholms län där personer med en låg nettoinkomst kan boka en tid för att handla mat till lägre priser.
I likhet med många andra har Johnny Steffen det svårt ekonomiskt oavsett månad, särskilt nu när han är sjukpensionär.
– Jag lever på existensminimum varje månad. Man har jobbat hela livet, men ändå får man ingenting tillbaka, säger han.
För att bli medlem krävs bland annat en nettoinkomst under 13 622 kronor i månaden, en gräns som vid årsskiftet höjdes med drygt 350 kronor till följd av nya ersättningsnivåer, berättar Johan Rindevall, chef för Matmissionen.
– Alla månader är tuffa för dem vi möter. Januari sticker inte ut sett till antalet kunder, säger han.
Medlemskrav
Kravet för att bli medlem i Matmissionen är att man har bidrag eller ersättning som inkomst, exempelvis försörjningsstöd, etableringsersättning, sjukersättning eller aktivitetsstöd.
Källa: Stadsmissionen
Dessutom är justeringen av ersättningsnivåerna i år relativt låg i jämförelse med tidigare år, förklarar Johan Rindevall. De som redan befinner sig i en ekonomiskt ansträngd situation riskerar att få det ännu svårare, tror han.
– Ersättningsnivåerna är skrämmande låga. Under de senaste åren har priserna på varor och tjänster som är svåra att välja bort ökat.
Inflationen har drivit upp matpriserna, vilket syns tydligt i SCB:s konsumentprisindex. Många medlemmar tvingas välja bort proteinrika varor, frukt och grönsaker i vanliga butiker, vilket gör att det snabbt tar slut i Matmissionens butiker.
– Färskvaror säljs slut i princip varje dag, berättar Johan Rindevall.
En vanlig matbutik har för höga priser och prisförändringen har varit extra stor under de senaste åren, anser Johnny Steffen. För honom innebär Matmissionens butiker att han inte behöver äta havregrynsgröt varje dag i veckan, utan har möjlighet att handla exempelvis frukt och grönt.
– Utan det här hade jag inte överlevt, säger Johnny Steffen.
Andra vänder sig till pantbanker för att få råd med räkningar och det mest nödvändiga dagarna innan löning. Genom att pantsätta ägodelar kan kunderna få ut lån, och i januari är trycket extra högt, berättar Peter Sandberg, operativ chef på Pantbanken Sverige.
– Januari är en klassisk bra pantmånad med mycket kunder. Så är det även i år, säger han.
Pantbanken fungerar genom att kunder lämnar in en ägodel som värderas, varefter de erbjuds ett lån. Lånet ska återbetalas inom fyra månader, men om kunden inte kan betala tillbaka eller inte vill ha tillbaka sitt föremål kan det säljas på auktion. Eventuellt överskott efter försäljningen går tillbaka till ägaren.
En återkommande trend i januari är att få kunder väljer att lösa ut sina föremål och betala av sina lån, berättar Peter Sandberg.
– De flesta kommer till oss i februari i stället, eftersom januari är en tuff månad ekonomiskt, säger han.
Pantbanken lånar dessutom ut extra mycket pengar under årets första månad. Många saknar ekonomiska marginaler, och en oväntad utgift på 5 000 kronor kan vara svår att hantera, förklarar Peter Sandberg. För en del blir det nödvändigt att hitta alternativa lösningar och en guldkedja kan då bli en möjlighet.
Han tillägger att jul- och nyårsfirande ofta leder till ökade utgifter, vilket gör att många behöver täcka upp för kostnaderna i efterhand.
– Många köper julklappar och firar nyår, och då får man lösa det i efterhand. Vilket gör det aktuellt att besöka oss, säger han.
Läs mer:
Experternas tips: Så kan du spara tusenlappar 2025