Regnet strilar ner denna onsdagsförmiddag i centrala Stockholm. För många som passerar förbi genom rusket var Riksbankens besked att styrräntan sänks från 4 till 3,75 procent en nyhet som lyfte humöret. Alla fyra storbanker, Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken har redan aviserat att de sänker sina tremånadersräntor.

– Det känns jätteskönt. Jag säkrade upp och band min ränta under ett år, men det kommer bli bra för mig när den löper ut, säger Elin Törngren.

Hur har du påverkats av de senaste årens ränteuppgång?

– Jag har påverkats mycket. Jag har ett ganska stort bolån och mina kostnader dubblades efter att min tidigare bundna ränta löpte ut.

Vad ser du fram emot med att få lägre räntekostnader?

– Att kunna spara lite och unna mig att göra roliga grejer.

Arsenit Dani är inte lika säker på att dagens sänkning kommer göra så stor skillnad i plånboken.

– Det har blivit jättedyrt att leva med de lånen vi har i dag. Och jag tror inte att räntan kommer gå ner så fort som de säger. Vi har lång väg kvar innan räntan är tillbaka på samma nivå som innan den ekonomiska krisen, säger han.

Men signalen om att räntetoppen är passerad, och att den nu är på väg ned, är positiv tycker egenföretagaren Ewa Wigenheim.

– Det här har vi väntat på länge. Varje punkt de sänker är väldigt välkommen. Man känner att det är som en kramp i samhället, där alla går och väntar. Många har tömt sina sparkonton och jag tror att det här kan stimulera köpkraften, säger hon.

Sara Djurberg tror dock inte att hon kommer unna sig något särskilt efter dagens räntesänkning.

– Jag tror inte att det kommer påverka min konsumtion så mycket. Det blir väl ingen jätteskillnad på en gång, men förhoppningsvis går det åt rätt håll, säger hon.

Nenad Stankovic från Täby tycker att Riksbanken borde ha sänkt räntan tidigare och mer kraftfullt.

– Räntan sänks med 0,25 procentenheter nu. Det hade kunnat vara 0,5. Jag hoppas på en ytterligare sänkning inom en månad eller så, säger han.

Han är en av många bolånetagare som fått uppleva att plånboken gröpts ur.

– Kostnaderna har mer än fördubblats och det känns. Man handlar bara det nödvändiga och anpassar sig efter situationen. Jag hade besparingar sedan tidigare vilket är viktigt i tuffa tider.

En som inte har påverkats i samma utsträckning är Jan Roy.

– I den mån vi har lån har vi haft dem bundna på en väldigt låg nivå, så vi har inte drabbats av någon förändring egentligen, säger han.

Däremot gläds han över att branscher som drabbats hårt av räntehöjningarna som varit nu kan få lite vind i seglen.

– Det har slagit hårt mot besöksnäringen och byggsektorn. Det behövs en förändring där för att få fart på ekonomin igen, säger Jan Roy.

Share.
Exit mobile version