Ett av de mest uppmärksammade hoten mot Bill Browder kom när Vladimir Putin under en direktsänd presskonferens med Donald Trump, 2018, krävde att han skulle utlämnas till Ryssland. När pressen intervjuar honom sker det oftast på okänd adress och helst digitalt.

I dagarna rapporteras att USA:s särskilda sändebud, Steve Witkoff, har öppnat för att vissa ukrainska regioner kan tillfalla Ryssland som en del av en fredsuppgörelse.  Fredsförhandlingarna, som hålls i Riyadh i Saudiarabien, sker dessutom utan att Ukraina har bjudits in. USA:s omsvängning i synen på konflikten har skakat om Bill Browder – hans förväntningar på både Rysslands fredsvilja och den amerikanska utrikespolitiken är nu på bottennivå.

– Det är en extremt farlig tid för Europa, för Ukraina och för mig personligen. Det känns nästan Orwellianskt – där Vladimir Putin plötsligt framställs som hjälte och Volodymyr Zelenskyj som skurk, säger Bill Browder.

Fakta.Bill Browder på Kremls hitlist

● Bill Browder, 60 år, är en amerikansk-brittisk finansman och människorättsaktivist, känd för sin kamp mot korruption och penningtvätt kopplad till den ryska regimen. Han var en av de största utländska investerarna i Ryssland på 1990-talet, styrelseordförande och en av grundarna till Hermitage Capital Management som tidigare var den största utländska investeraren i Ryssland. 1997 utsågs Hermitage till världens bästa fond och dess tillgångar steg med 238 procent.

● Efter att Bill Browders ryska jurist Sergej Magnitskij 2007 avslöjade en omfattande korruptionshärva blev Bill Browder utvisad ur landet. Sergej Magnitskij fängslades och dog under tortyr i ett ryskt fängelse 2009. Sedan dess har Browder drivit en global kampanj för att införa Magnitskij-lagar, som gör det möjligt att frysa tillgångar för människorättsförbrytare. Han har vid upprepade tillfällen hotats av den ryska regimen.

● Magnitiskijlagen är en del av svensk lagstiftning sedan 2020.

● Bill Browder har skrivit flera böcker, varav två finns på svenska: ”Mitt krig mot Putin” från 2015 och ”Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede” från 2022.

Källa: DN, Riksdagen, Wikipedia.

Vad tror du kommer att ske?

– Det är fullt möjligt att Donald Trump lyfter sanktionerna mot Ryssland. Allt han hittills har gjort har varit otänkbart, och ändå har det skett. Han har röstat med Ryssland i FN, förödmjukat Ukrainas president i Vita huset och stoppat militärt stöd till Ukraina. Att han skulle lyfta sanktionerna är bara ännu en i raden av dessa otänkbara saker som han sannolikt kommer att göra.

Vad kan Europa göra?

– När USA kliver åt sidan blir det Europa som måste stå för den ekonomiska pressen mot Ryssland och samtidigt försvara Ukraina. Vi lever i en ny verklighet. Vi måste kraftigt öka våra försvarsinvesteringar och skapa en europeisk avskräckning som Ryssland faktiskt fruktar.

Hur stor effekt har de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland?

– Sanktionerna har varit mycket effektiva. Vi har frusit ryska centralbankens reserver, oligarkernas pengar och stängt av Ryssland från internationella finansmarknader. Det har sårat deras ekonomi. Men deras oljeintäkter håller dem flytande.

Hur har Ryssland ändå klarat sig?

– Genom att använda en skuggflotta av gamla tankfartyg utan tydlig ägare eller försäkring har de lyckats kringgå pristaket på 60 dollar per fat och fortsätta sälja sin olja.

Går det att stoppa eller fördyra den ryska oljehandeln utan USA?

– Det enda sättet är att gå efter de som köper oljan. Europa borde sätta sanktioner på raffinaderier i Kina, Indien och Turkiet och säga: ”om ni fortsätter köpa rysk olja, kommer ni också att omfattas av sanktioner”.

Kan Sverige göra något?

– Sverige borde vara en av de ledande rösterna i Europa för att beslagta de 300 miljarder dollar i ryska tillgångar som är frysta i EU. De pengarna borde gå till Ukrainas försvar. Och Sverige måste rusta upp sitt eget försvar – det finns inget annat val.

Hur ser du på Europas framtida säkerhet?

– Vi behöver en ny säkerhetsstruktur där Europa tar ledartröjan. Vi måste skapa en avskräckning som är så skrämmande att Ryssland inte ens vågar försöka. Om vi inte gör det, då kommer Putin att testa oss. Det är bara en tidsfråga.

Magnitskij-lagarna, som du drivit fram, bör de vara skarpare?

– Ja, EU:s Magnitskij-lag har urvattnats av länder som Ungern och Slovakien, som blockerat sanktioner mot vissa ryska förövare. Sverige borde ha en egen version för att säkerställa att ryska pengar inte kan gömmas här.

Används Sverige som transitland för ryska pengar?

– Swedbank hade problem tidigare, men efter skandalen tror jag att avskräckningen är så stark att svenska banker inte längre tar emot sådana pengar.

Kan Ryssland utvidga sin aggression?

– Ja, definitivt. Jag tror att Baltikum är nästa mål. Vladimir Putin bryr sig inte om det ekonomiska lidandet i Ryssland. Räntorna är 21 procent, miljontals unga män har flytt eller dött i kriget, och landet saknar viktiga industrivaror.

Och Sverige?

– Ryssland riktar in sig på alla länder som står emot dem. De europeiska länderna måste investera i underrättelser och försvar, för vi kan räkna med att de kommer att försöka störa oss på olika sätt.

Den 20-åriga konflikten med Vladimir Putin i 20 år, hur påverkar det dig?

– Jag lever under konstant hot – dödshot, kidnappningshot, ryska arresteringsordrar. Men jag låter mig inte skrämmas. Det jag gör är för viktigt för att sluta med.

Fakta.Skandalen i Swedbank

● Swedbanks ryska affärer har varit en av de största bankskandalerna i Norden och avslöjade hur banken möjliggjorde omfattande penningtvätt. Mellan 2007 och 2015 slussades upp till 40 miljarder euro – genom Swedbanks baltiska filialer, där en stor del av transaktionerna var kopplade till ryska oligarker och misstänkt korruption.

● Banken visade brist på intern kontroll och efterlevnad av regler för att stoppa finansiell brottslighet. Trots varningar från visselblåsare och myndigheter fortsatte transaktionerna i åratal. Bland kunderna fanns ryska individer med kopplingar till Kreml och företag involverade i misstänkta skattebedrägerier, inklusive den typ av upplägg som Sergej Magnitskij, Bill Browders kollega, avslöjade innan han dog i ryskt fängelse.

● Skandalen ledde till att Swedbank fick böter på 4 miljarder kronor av Finansinspektionen.

Källa: DN, Finansinspektionen, Wikipedia

Läs mer:

Så göder skuggflottan ryska krigskassan

Därför jagas finansmannen av Putins mördare

EU:s dolda oljehandel med Ryssland omsätter miljarder

Rysk ekonomi på knivsegg – rubeln på bottennivåer

Share.
Exit mobile version