Paulina Brandberg tillträdde som minister för mindre än tre år sedan. Nu avgår hon, berättar hon för TT.

Brandberg konstaterar att ministerjobbet kommer med ett väldigt högt pris för privatlivet.

– Jag har en familj som jag känner att jag har varit borta väldigt mycket ifrån under den här tiden, säger hon.

Dessutom är nästa år ett valår, vilket skulle kräva ännu mer tid borta från familjen, enligt henne.

– Jag har landat i att jag inte har den ytterligare växeln i mig, som faktiskt Liberalerna och också Sverige behöver. Då är det bättre att låta nån annan ta över, säger hon.

Brandberg har två barn, nio och elva år gamla. Enligt henne är det ingen särskild händelse som gör att hon avgår just nu, utan beslutet har vuxit fram.

Är det svårare att vara mamma och minister än pappa och minister?

– Jag vill väl tro att både mammor och pappor har samma ansvar för sina barn och att barn har lika stort behov av mammor som pappor, så det här är såklart ett pris som man får betala oavsett om man är man eller kvinna i politiken, säger Brandberg.

– Där får man göra en avvägning var ens personliga gräns går, hur mycket tid man är beredd att vara borta från sin familj.

Har ministerjobbet krävt mer än väntat?

– Jag tror att det är svårt att förutse vad ministerjobbet innebär innan man går in i det. Det är mycket resor och mycket fokus på en själv som person.

I november fick Paulina Brandbergs fobi för bananer mycket uppmärksamhet i media.

– På ett generellt plan så är det klart att det är mycket fokus på en som person när man är statsråd. Och det påverkar så klart hela familjen också, men det är inte så att jag avgår på grund av skriverierna i höstas, säger hon.

Trots sin korta tid som minister tycker Brandberg att hon uppnått mycket av det hon ville göra.

Hon kom in i politiken från sitt jobb som åklagare och har haft fokus på att förebygga mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Brandberg har bland annat varit med och tagit fram ett åtgärdsprogram på 132 punkter, vilket hon anser varit en av hennes viktigaste insatser.

Brandberg är framför allt stolt över att ha varit med och satt ett ökat fokus på hedersvåld och drivit igenom ett ökat brottsofferperspektiv i synen på mäns våld mot kvinnor.

– Det är viktigt att vi i Sverige verkligen håller i jämställdheten, att vi inte backar en millimeter här i Sverige, säger Brandberg.

– Där tror jag att min efterträdare kommer att få vara väldigt mycket uppe på tå för att hantera den backlash som vi ser globalt och som vi inte är förskonade från i Sverige.

I en kommentar på regeringens hemsida tackar statsminister Ulf Kristersson för Brandbergs insatser under åren.

– Inte minst för arbetet med mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck, säger han.

Johan Pehrson, Liberalernas partiledare och utbildningsminister, säger att Paulina Brandbergs arbete ”för friheten” varit outtröttlig.

– Med sin bakgrund som åklagare i kombination med en tydlig liberal kompass har hon drivit igenom viktiga reformer för ökad jämställdhet och för att motverka det hedersrelaterade våldet och förtrycket, säger han.

Under den senaste tiden har flera företrädare för Liberalerna lämnat sina poster. Robert Hannah, riksdagsledamot, lämnade i februari både sin riksdagsplats och partiet för att gå över till Moderaterna. I februari lämnade även Anna Starbrink den riksdagsplats hon haft sedan valet för att bli överdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Även Liberalernas kommunikationschef André Nilsson har lämnat sitt jobb i närtid, uppger Liberalernas pressavdelning.

På måndagen kunde DN berätta att partisekreterare Jakob Olofsgård lämnar uppdraget som han haft i knappt ett år, för att fokusera på riksdagspolitiken.

Share.
Exit mobile version