Tidig eftermiddag på Östermalm i centrala Stockholm. En vit Mercedes AMG GT glider med ett varmt rytande in på en parkeringsplats. Eller kanske snarare en halv parkeringsplats. Vrålåket är inte ens i närheten av att få plats. En modig tredjedel sticker ut bakom den stolpe som visar var p-platsen egentligen tar slut.
Men det är inte så noga. Föraren heter nämligen Jan Emanuel. Entreprenören och ex-politikern har gjort sig känd som en notorisk och stolt felparkerare.
– Alltså, jag parkerar så att ingen annan drabbas av det. Jag skulle aldrig någonsin ställa mig på en handikapplats och jag har stor respekt för yrkestrafiken. Men det här…, säger Jan Emanuel och pekar på den del av hans monstermerca som befinner sig bortanför den där stolpen.
– …sånt skiter jag fullkomligt i. Eftersom jag inte på något sätt kan orsaka att någon blir påkörd så struntar jag i det.
Han berättar att han numer håller sig utomlands under vinterhalvåret. Det har påverkat snittet för antal p-böter per månad.
– Tidigare kunde jag ha månader med runt 15 p-bötar. Men vissa dagar får jag tre parkeringsböter nuförtiden. Förr fick man ju stå i 24 timmar på en bot, men det har man gjort om nu. På vissa ställen får du bara stå i tre timmar.
Jan Emanuel förklarar att han är särskilt förtjust i att parkera på platser som är reserverade för så kallade beskickningsfordon, alltså fordon med diplomatskyltar.
– ”Åh nej, en ambassadör som inte får någon parkering”, säger han med tillgjort löjlig röst.
– Dom överklassgubbarna skiter jag i. Det är mina VIP-parkeringsplatser.
Jan Emanuel är ständigt omstridd. Men av allt han tar sig för så är det inget som provocerar omgivningen lika mycket som hans slängiga inställning till parkerande. Det konstaterar han själv.
– Folk blir jättearga när jag lägger upp nåt i sociala medier om jag har fått böter. Det är verkligen en supertrigger. Men det jag gör är ju att betala extraskatt. Jag känner lapplisorna. De morsar på mig och garvar.
Rent statistiskt sett är Jan Emanuels parkeringsanarkism inte särskilt representativ. Stockholmarna blir nämligen allt bättre på att parkera korrekt. Enligt Stockholms stads senaste mätning hösten 2024 ligger den så kallade rättparkeringsgraden på 94 procent i innerstaden. Det kan jämföras med 83 procent hösten 2015.
Att felparkerandet minskar innebär i sin tur även att stadens intäkter för p-böter också gör det. Utvecklingen är så tydlig att det påverkar budgeten – staden budgeterar nämligen med att få in pengar från felparkeringsavgifter.
– Det är positivt att folk parkerar mer rätt, men nu vi får in mindre pengar, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholms stad.
Hon förklarar att pengarna från felparkeringsavgifterna går in i trafikkontorets budget och sedan används för att ta hand om Stockholms gator och torg. Enligt Malinda Flodman kan man alltså säga att felparkerarna hjälper staden.
Parkeringsexperten Stefan Wahlberg har tidigare riktat kritik mot att staden budgeterar för att medborgarna ska parkera fel. Det riskerar enligt honom att leda till p-terror. Jan Emanuel är inne på samma linje. Han kallar det för en djupt osund idé.
– Poängen med parkeringsvakter är ju att yrkestrafik ska få tillgång till lastplatser, att folk inte ska bli påkörda och att stora bilar inte ska stå för nära övergångsställen och så vidare. Men nu blir direktivet till parkeringsvakterna att vara nitiska för stålarna ska in.
Malinda Flodman tror att lågkonjunkturen kan vara en förklaring till att parkeringsmoralen skärpts.
– Det kostar ju en del att parkera fel, men det är också syftet. Meningen är att man ska göra rätt. Trenden är i alla fall tydlig, folk parkerar allt mer rätt, säger hon.
Även Jan Emanuel tror att den ökande rättparkeringsgraden är kopplad till att tiderna blir kärvare.
– Det är en konjunkturfråga. När folk har mindre pengar så blir dom noggrannare.
Mitt under samtalet kommer Jan Emanuels son mullrande i en nästan lika dyr bil som pappas. Det visar sig att han är ungefär lika medvetet usel på att parkera som sin far. Jan Emanuel ler ett snett leende.
– Pappa upp i dagen, säger han och skrockar.
Läs mer:
Han avslöjade felaktiga böter för miljardbelopp – tar kampen mot ”p-terrorn”
P-vakten: Kan gå en hel dag utan att man lappar någon
Karta: Gatorna där flest p-böter delas ut i Stockholm