Ett stort pressuppbåd hade samlats i Attunda tingsrätt på tisdagsmorgonen när de omskrivna huvudmisstänka anlände till rätten i sällskap av sina advokater.

Företagets vd Bella Nilsson, som i dag heter något annat, anlände sist i sällskap av advokaterna Jan Tibbling och Tomas Ohlsson. Hon viftade bort journalisternas mikrofoner och ville inte svara på frågor.

Utredningen mot återvinningsföretaget Think Pink är Sveriges hittills största miljöbrottsmål. Rättegången väntas pågå till maj nästa år.

Återvinningsföretaget Think Pink hade sin glansperiod åren 2018-2020 när företagets knallrosa byggsäckar syntes överallt på huvudstadens trottoarer. Samtidigt tog vd:n Bella Nilsson för andra året i rad emot Dagens Industris gasellpris för snabbast växande företag.

Framgångssagan fick ett abrupt slut när ägarna greps hösten 2020 och misstänktes för grovt miljöbrott på 21 platser i Sverige.

Spaltmeter efter spaltmeter har därefter skrivits om soporna från det rosa företaget som aldrig gick till återvinning utan dumpades, grävdes ned, och fattade eld på olika platser i landet.

På tisdagsmorgonen inleddes rättegången i Sveriges största miljöbrottsutredning. 11 personer är åtalade för miljöbrott av olika grad. Fyra av dem misstänks för grovt miljöbrott och även grov ekonomisk brottslighet kopplad till företaget. Det handlar om vd:n, känd som Bella Nilsson, företagets grundare Thomas Nilsson, tv-kändisen Leif-Ivan Karlsson och en 40-årig man, vi kan kalla honom ”avfallsmäklaren”, som kom in i företaget från bolaget LMAG 2018 där huvudmannen två år senare dömdes för att ha grävt ned giftig batterimassa på Sveriges landsbygd.

En miljöexpert vid det renommerade storföretaget WSP som i WSP:s namn intygat för miljöinspektörer att allt stått rätt till på Think Pinks anläggningar, misstänks för medhjälp till grovt miljöbrott.

Målet handläggs av Södertörns tingsrätt, men rättegången hålls i Attunda tingsrätt av platsskäl.

Texten uppdateras löpande

Läs mer:

Det här behöver du veta om Sveriges största miljöbrottsmål

Sopor skulle återvinnas – grävdes ner i svenska naturen

Miljöbrottsexperten: ”Våra barnbarn får betala med sin frihet”

De larmade om dumpningen – avfall fortsatte att grävas ner

Share.
Exit mobile version