Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kring sekelskiftet 1900 var frysta råvaror veritabla underverk. Stora fraktångare med nymodiga aggregat skeppade fryst kött från Australien till Europa, och frysgodsvagnar försedde stora delar av USA med kylt och fryst kött från Chicago.

Det var bara början. Sådana tåg och fartyg for snart över stora delar av världen, och bidrog till ökat utbud och minskad andel skämd mat. Vid mitten av 1900-talet kunde många hushåll i västvärlden, till sin stora lycka, konsumera utmärkt spenat, torsk, ärter och glass året runt.

Men efter hand falnade den isiga glansen. Förpackningarna i frysfack och frysboxar började av många ses som billiga och undermåliga. Och det lever kvar än i dag.

Jag anser att det i stort är orättvist; frysmaten är bättre än sitt rykte. Ta fisk till exempel: den blir nedfryst strax efter fångsten vilket ger idealisk kvalitet. Och när det gäller grönsaker är det, förutom under högsäsong, många gånger ett bättre alternativ att köpa utvalda frysta exemplar än färskt importerat som belastar den globala miljön.


Om man bara väljer noga i diskarna kan man skapa excellenta rätter

En sämre sak är att butiksutbudet inte alltid är lysande. Kortsiktiga affärskalkyler gör att sortimentet svämmar över av tveksamt odlad lax, många sorters pommes frites och oändliga varianter av helfabrikat.

Urvalet skulle tveklöst kunna breddas och förbättras. Det är till exempel svårt att få tag på vit sparris, rabarber, krusbär, röda vinbär, åkerbär – som alla finns i grossistled. Och de senaste åren har det blivit sällsynt med frysta musslor, makrill, strömming, sill och högkvalitativ sushifisk. Det är inget vidare.

Det är alltid tråkigt när utbudet blir enfaldigt. Konsumenterna är ju betjänta av mångfald. Men om vi alla efterfrågar fler sorters frysmat, kan urvalet bara bli bättre och om man bara väljer noga i diskarna kan man skapa excellenta rätter.

Läs mer: Frysen gör dig till coolaste kocken – fyra recept

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version