Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Tänk dig: du har just haft lyckan att sätta i dig en härlig varmrätt – kanske en maffig jultallrik, en fantastisk nyårshummer eller en präktig trettondagsfågel.
Men direkt på detta ställer värden, utan pardon, fram en frestande efterrätt. Du känner hur det vattnas i munnen; du vill så det värker. Men magen säger stopp. Du är för mätt. Ve och fasa! En njutning har förstört en annan.
Detta är förstås ett lyxproblem, men ändå: varför är det så vanligt att det inte finns rum för efterrätten? Det är inget skoj att äta sött mätt.
Lösningen är förstås att låta den salta maten sjunka undan och sedan ge sig i kast med det söta. Ja, och i dessa tider av jul och nyår och andra festiviteter är det extra viktigt att njuta långsamt; vänta så att aptiten återkommer. För visst förtjänar en fruktsallad, en kladdkaka, en paj eller en härlig chokladmarquise – eller vad det nu kan vara – att avnjutas med god aptit?
Om sött blir vardagsmat, vad ska man då ta till när det ska vara festligt
Ett annat hinder för att maximera dessertupplevelsen är att många förfallit till att äta sött varje dag. Utan att bli alltför präktig, måste jag påpeka att sockerkonsumtionen i världen har skenat i väg på senare år. Inte bara konsumeras mer läsk, kakor och godis, mycket processad mat innehåller stora mängder socker. Kostexperterna är eniga om att detta är av ondo.
Människans genetiska profil har formats i en värld där sötman inte var så lättåtkomlig som i dag. Och tvärtemot vad man kan tro, ger obegränsad tillgång mindre njutning, vad det än månde vara. Om sött blir vardagsmat, vad ska man då ta till när det ska vara festligt?
Så, hoppa över slentriansötman till vardags, och lämna plats för efterrätter när det blir helger och festligheter. Om det är möjligt, kan man förslagsvis äta rejält till lunch och begå det söta först till eftermiddagskaffet. Eller supera tidigt på kvällen och avnjut efterrätten nästan som en vickning.
Läs även: Vinterdesserter som lyser upp i mörkret – fyra recept
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!




