Förutom stora kända kök, lagar nordamerikanska urfolk som cree pemmikan – torkat buffel- eller älgkött som stöts till pulver, blandas med fett och bär och pressas till bollar eller kakor som färdkost. Samerna bereder gurpi, skrapat renkött blandat med fett som ofta formas till bollar, lindas in i fetthinnor och steks.
I Etiopien serveras ibland dulet – en kryddig blandning av lever, mage och kött som råa bollar. På Madagaskar kokar man boulettes de viande med tomatsås, ett franskt recept från kolonialtiden som appliceras på landets vanligaste nötkreatur zebu. Slutligen rör ursprungsfolk i Amazonas samman mjöl av maniokrot och viltkött och trillar detta till bullar som grillas och tas med under långa färder som proviant.
Det måste ha fallit sig naturligt att forma bollar när händerna var folks viktigaste redskap
Och köttbullar har funnits i alla tider. Säkerligen redan under stenåldern eftersom mycket kött trasades sönder av grova stenverktyg. Det måste ha fallit sig naturligt att forma bollar när händerna var folks viktigaste redskap.
Dokumenterat är att romarna på 400-talet lagade isicia omentata av mortlat kött som blandades med bröd, vin och kryddor, och formade smeten till bollar som stektes insvepta i maghinna. På 800-talet knådade perser och araber lamm eller get till köfta, runda bullar som sedan sjöds i sås.
Det äldsta receptet på svenska köttbullar återfinns i Cajsa Wargs kokbok (1755) – små, runda och stekta i panna. Men vid denna tid var köttmassan ännu mer som en smet eller ett mos. För att få detta att hålla ihop rörde man ofta tills bollarna blev smetiga och kompakta.
Men så kom en uppfinning som underlättade det hela. Köttkvarnar av olika slag patenterades i Väst på 1830-talet och spreds över världen. En cirkulär kniv och en hålskiva gjorde både jobbet och färserna lättare. Det är ingen slump att rätter som varmkorv, hamburgare och naturligtvis köttbullar efter det blev globala storsäljare.
Läs mer:
Din guide till världens mest populära maträtt – fyra recept
Allt du behöver veta för att lyckas med perfekta köttbullar
Hundra år av köttbullar
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!




