Hur har matjournalistiken förändrats sedan du började?

– Matens värld har blivit mycket rikare och mer multikulturell, med fler ingredienser och rätter att fördjupa sig i och skildra. I början av min bana var det mer gimmiks och tillfälliga trender, nu krävs mer kunskaper och fördjupning. Dessutom har ju problematiken kring mat, miljö och klimat blivit viktigare att skildra.

Vilken trend hade du önskat skulle slå igenom mer?

– Tveklöst inälvsmat, som jag älskar. Det är lite sorgligt att så få njuter av det numera. Den är nyttig och dessutom är det ju en stor poäng med att använda så mycket av djurens delar. Stekt lever och njursauté är ju båda ypperliga anrättningar.

Vad skulle du vilja skriva om, som du aldrig fått igenom?

– Jag har fått klä ut mig till Ture Sventon, lagat mat med värmepistol, grillat i verktygslåda och poserat ätande i badkaret. Så jag kan inte komma på något som stoppats. En dröm har jag kvar, det är att laga mat i grop, som de gjorde på stenåldern.

Tre av Jens Linders favoritrecept genom tiderna

2000: Rökta njurar. Jens tog helt enkelt en av sina favoritråvaror och kombinerade den med en favoritmetod. Receptet ingick i ett större jobb om rökt som kulinariskt trolleri. Texten innehåller även rökningstips och recept på andra rökta godsaker.

• Läs receptet här

2005: Elmers soppa. Lagades första gången till en minnesstund för en älskad familjemedlem som gått bort. Sedan dess en uppskattad släkträtt som också serverats vid flera av Jens Linders gästspel på restauranger.

• Läs receptet här

2020: Persikopaj. Så ljuvligt saftig och lagom söt och frisk. Dessutom utarbetades den tillsammans med min Jens fru Mikaela, så det är kär familjerätt. Grunden till denna makalöst krämiga efterrätts­paj är en klassisk tysk käsekuche.

• Läs receptet här

Läs fler recept och artiklar av Jens Linder här

Share.
Exit mobile version