Det var den gamle Fifabasen João Havelange som knäckte koden. Hur gör man för att behålla makten i ett internationellt idrottsförbund? Jo, man ser till att utöka antalet medlemsländer, lovar dem som styr de fattiga nationsförbunden pengar, resurser och lyxhotell – sedan blir valet i ett system med ett land, en röst en formalitet.
Alisjer Usmanov vann kampen om ordförandeposten i FIE mot den motvillige utmanaren Otto Drakenberg med röstsiffrorna 120–26 och blev omvald för femte gången. Detta trots att mångmiljardären på grund av de sanktioner som bland annat EU riktar mot honom efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är suspenderad och persona non grata i Schweiz, där FIE:s högkvarter ligger. Han får inte vistas i 37 andra medlemsländer heller.
Det brydde sig inte en stor majoritet av de röstande på kongressen i Tasjkent om.
Det är 20 år sedan Usmanov första gången försökte ta makten i FIE. I sin programförklaring erbjöd han bland annat varje medlemsland 75 000 dollar årligen. Det fanns de som förfärades över hans oblyga sätt att ”köpa” röster, men jag minns också hur en svensk fäktare sade sig vara villig att tumma på demokratin om det äntligen kom in lite pengar i en fattig sport.
Usmanov förlorade valet 2004, men var tillbaka med sina löften fyra år senare och har sedan dess genom att årligen pumpa in cirka 70 miljoner kronor i fäktningen låtit sin förmögenhet bygga vänskapsband samtidigt som han styrt FIE efter behag.
Förbundets 100-årsjubileum firades med en storslagen galamiddag på Grand Palais i Paris, där Sankt Petersburgs symfoniorkester och Sting stod för underhållningen.
Otto Drakenberg, vars kandidatur varit mest symbolisk, har med rätta hyllats för sitt mod och för sitt sätt att stå upp för mänskliga rättigheter och demokratiska principer, men fäktningens Don Quijote går en ojämn kamp mot idrottens motsvarighet till Donald Trump, en comebackande president som lovar guld och gröna skogar och hotar dem som opponerar sig med advokater.
Inför valet kallade Usmanov till sig 103 medlemsländer och förvissade sig om deras lojalitet. Sverige och andra kritiker – de är inte så många – var inte inbjudna. FIE publicerade därefter de 103 ja-sägarna på sin hemsida och sade att man fått informationen från det ryska förbundet. Där var Usmanov ordförande 2001–2009.
Fäktningens val har en större dimension. Även om Usmanov varken vill bli kallad oligark eller medge att han är polare med president Putin, är det tydligt var han hör hemma.
Fäktningen är en av de sporter som välkomnat ryska och belarusiska idrottare in i värmen. Med Usmanov vid makten kommer Kremls önskningar fortsätta att infrias, precis som de gjort inom Internationella boxningsförbundet. Internationella olympiska kommittén har brutit med detta korrumperade förbund, men låter förstå att man inte tänker ingripa mot fäktningen
Att vissa medlemsländer och en mötesordförande försökte tysta Drakenberg när han på kongressen 2022 ville diskutera mänskliga rättigheter i Saudiarabien är inte tillräckliga skäl. I stället används det nu mot honom i FIE. En sådan bråkstake till ordförande kan vi inte ha. Och han har förstås inga miljoner att erbjuda. Samtidigt borde de fråga sig vad som händer när Usmanovs pengar slutar komma.
Det troliga scenariot nu är att den omvalde ordföranden åter suspenderar sig själv i väntan på att kriget ska ta slut och sanktionerna mot honom ska försvinna. Kanske vill han flytta FIE:s kansli från Lausanne hem till sig i Uzbekistan. En talesperson för Usmanov påpekar efter en fråga från DN att kansliets placering är en fråga för exekutivkommittén och kongressen. Där är det få som vågar rösta mot presidenten.