Sverige har tagit tio medaljer sedan curlingen gjorde comeback på OS-programmet 1998. Det blev medalj i samtliga tre grenar i Peking för tre år sedan:
Brons till Almida de Val och Oskar Eriksson i mixeddubbel, brons till Lag Anna Hasselborg och guld till Lag Niklas Edin, som efter en fjärdeplats, ett brons och ett silver äntligen fick sätta kronan på verket.
Curlingen är en av svensk vinteridrotts mest pålitliga medaljsamlare. Efter återkomsten på det olympiska programmet i Nagano 1998 har det blivit fyra guld, två silver och fyra brons. Bara från Salt Lake City 2002 åkte curlarna hem tomhänta.
Om ett drygt år är det dags att försvara de tre medaljerna från 2022. Målsättningen kommer att vara full pott även i Italien och det är fullt möjligt att den infrias.
Detta sagt efter ett EM där världens bästa curlinglag överraskande missade slutspelet för första gången sedan 2013. Sett till valören på mästerskapsmedaljer, sju VM-guld och lika många EM-guld, kan ingen mäta sig med Niklas Edin.
Det är klart att medaljmissen fick många att höja på ögonbrynen, särskilt som det svenska man gjorde sig skyldiga till grova misstag i flera av matcherna. Det var laget å andra sidan inte ensamt om att göra under ett mästerskap där isförhållanden i den kalla hallen i Finland varierade kraftigt och det vill till fler medaljmissar innan det finns anledning till oro.
Även de svenska damerna hade problem med isen, men hittade en väg fram till finalen. Där var insatsen inte tillräckligt bra för att man skulle vara i närheten av att röra Schweiz, världens bästa lag de senaste åren, som försvarade sin EM-titel. Men den tionde mästerskapsmedaljen var en välkommen comeback för Lag Hasselborg, som inte varit på prispallen sedan OS och inte ens lyckats kvalificera sig för EM i fjol.
Till skillnad mot Lag Edin är OS-biljetten inte klar, men med medaljen har Hasselborgs kopplats greppet i kampen mot Lag Wranå, klubbkamraterna från Sundbyberg. En VM-start nästa år skulle definitivt säkra platsen.
Isabelle Wranå har hur som helst goda möjligheter att få OS-debutera.
Bronsparet i mixeddubbel från Peking-OS, Oskar Eriksson/Almida de Val, har splittrats och Isabelle Wranå tog VM-guld tillsammans med storebror Rasmus Wranå i våras. Därmed talar mycket att Rasmus, som spelar tvåa i Niklas Edins lag, precis som lagkamraten Oskar Eriksson i Peking får chansen till dubbla OS-medaljer nästa år.