Vad ska vi med AI till? Inte baka brownies i alla fall.

Ny teknik har en tendens att få naturvetenskapliga forskare att gå i stollig spinn. Således har en forskare vid University of Illinois Urbana-Champaign bestämt sig för att testa om AI klarar av att kora den godaste brownien utan att rent fysiskt smaka den.

Om det fungerar slipper livsmedelsindustrin hyra in testsmakare för att testa nya produkter, argumenterar forskaren för att rättfärdiga sitt slarv med offentliga medel.

AI-roboten får därför 15 olika recept som alla ska avsmakas artificiellt. Grundreceptet består av 30 procent choklad, 15 procent mjöl, 20 procent smör och 10 procent ägg. Forskaren har därefter modifierat receptet på olika sätt, bytt ut andelar och lagt till ingredienser. Roboten har sedan betygssatt alla brownies och graderat recepten efter smak, textur och utseende.

Överraskande nog är roboten överväldigande positiv till recepten, som alla får mellan 8,5 och 9,5 poäng av 10 möjliga. Även de mer ögonbrynshöjande varianterna, där forskaren adderat atypiska ingredienser som fiskolja och mjölmask.

Enligt forskaren är det oväntat ystra utfallet inte helt oväntat, utan kan förklaras med det psykologiska fenomenet positiv hedonistisk asymmetri. Det innebär att människor, och därför även AI, tenderar att beskriva just mat i positiva ordalag. En brownie kan därför ses som god, utan att nödvändigtvis vara det.

Varför ändra ett vinnande recept, är frågan som vispar runt i min hjärna. Folk gillar uppenbarligen brownies som de är. Jag föreställer mig även att man rätt lätt kan hitta testsmakare över hela världen, som vill smaka brownies helt utan betalning. Möjligtvis med undantag från avarterna med fiskolja och mjölmask.

Nu har jag faktiskt ätit friterad mjölmask som snacks och kan intyga att de smakar rätt gott, så länge man inte vet vad man äter.

Forskaren menar att om man bara får bukt med det besvärande hedonistiska personlighetsdraget så skulle hans modell spara stora pengar åt livsmedelsbranschen. I stället för att fördjupa kakstudien borde forskaren lägga anslaget på ett något mer delikat problem av de oräkneliga som världen står inför. Som ger mersmak utan bismak.

Smaka kakan kan ju både far och mor, lilla syster, store bror.

Läs fler kåserier som när Jessica fastnar i biltvättens lömska borstvalsar.

Share.
Exit mobile version