Vill ni hänga med på en frystur? Jag är redo att blotta mitt innersta väsen. Visa mig din frys och jag ska säga dig vem du är.

Precis som garderober behöver regelbunden rensning – inte fler galgar – kräver frysar ihärdig inventering. Kanske även offentlig exponering. Det anser åtminstone kockarna på New York Times som erbjuder Freeze tours i sina frysar på Tiktok.

Tiktok-trenden känns lika apart som att erbjuda gäster en titt under sängen. Dit ingen dammsugare någonsin når skrivs dagligen smutsig samtidshistoria. Under min säng gömmer sig inte sällan hårsnoddar, läsglasögon och kattleksaker. Det kanske också snart trendar på Tiktok?

Att öppna andras frysdörrar känns hur som helst nästan lika oförskämt som att smygläsa någons dagböcker. Min frys är en gömma som mår bäst av att hållas gömd. Med matsvinn i minnet fyller jag nu frysen med allehanda rester jag bedömer värda att tas tillvara. Även om jag sällan gör det.

Det mesta hamnar till slut i komposten med tydliga frysskador.

På mina hyllor ryms glass, bärmix och iskuber. Jag har även ett gäng ospecificerade matlådor med rester omöjliga att DNA-bestämma. Här finns dumplings, fryst koriander och dill. Brytbönor, sojabönor, broccoli, och på proteinhyllan kyckling, räkor, lax och falukorv.

En verklig frysmästare ser till att lagerhålla signalvaror, exempelvis parmesanskalkar för att ge långkoken oumbärlig umamismak. Proffs som Adam Aaman i ”Trädgårdstider” grillar de stenhårda ostkanterna över öppen eld. En annan tydlig klassmarkör i frysväg är iskuber med egenlagad fond.

I min frys finns varken parmesan eller fond. Den enda möjliga pluspoängen bland mina minusgrader är källarfranskan, från den gången jag fick för mig att baka bröd.

NYT-kockarna har råd att generöst bjuda på Freeze tours. De har väldigt lite att skämmas för och desto mer att skryta med. Hemkokt marmelad trängs med kolasåser, cookie dough och exotiska frukter. De fryser chili och ingefära och tar tillvara ris som blivit över för framtida fried rice. Någon fryser även udda mjölsorter. Inget får förstöras eller förgås. En annan har en exklusiv jättevatteninsekt från Burma som väntar på att tinas och grillas.

Vem är jag då? Eftersom halva frysen är tom hamnar jag i matmästarnas bottenskikt. Är ändå stolt över att våga komma ut ur frysgarderoben. Nu står den sanitära härdsmältan under sängen på tur.

Läs fler kåserier av Jessica som när hon sörjer att Harry har blivit en varannanveckaskatt som trivs bättre hos syrran.

Share.
Exit mobile version