Lagom till jul kommer L med ett publikfällande förslag. Lågprisvaror från kinesiska shoppingplattformarna Shein och Temu ska förbjudas. Om klimatminister Romina Pourmokhtaris förslag hade kommit i höstas skulle jag ha klarat mig utan dåligt samvete.

Men strax före jul beställde jag för första gången en vara från Temu. En specialdesignad sax för att ansa galet vildväxande akvarieväxter.

Jag önskar att mina vanliga växter hade hälften av vattengrönskans växtvilja, men flera av blommorna på fönsterbrädan kommer sannolikt inte att överleva december. Växterna i det nya akvariet dubblerar sig lätt på mindre än en vecka. Skrämmande snabbt invaderar de hela ytan och förmörkar livet för mina fina regnbågsfiskar.

Den grå påsen från Temu landade lägligt nog i brevlådan samma dag som en artikel om svenskarnas privathandel med Kina hamnade på DN-ettan, eftersom alla paket orsakar kaos på utlämningen. Jag är om inte i särskilt gott så åtminstone väldigt stort sällskap.

Så hur tar jag mig ur denna rävsax? Nu är saxen av metall och det är inte säkert att den innehåller PFAS. Varför den är så mycket billigare än jämförbara saxar i svenska zoobutiker är svårare att förklara eller försvara.

Om man inte är helt tondöv hörs troligen en stor förlorare kvida någonstans i produktionsledet. Sannolikt arbetare utan kollektivavtal som garanteras minsta möjliga lön för mesta möjliga arbete.

Den kinesiska saxen kostar bara 67 kronor jämfört med 160 kronor och uppåt på svenska plattformar. Den billiga frakten från Kina är dessutom rekordsnabb. Kinasaxen anlände samtidigt som doftljusen köpta samma dag från en nätbutik på Klarabergsgatan – 2,5 mil bort.

Bara åsynen av saxen ger mig nu klimatångest i kubik. För att lindra samvetskvalen lovar jag mig själv att aldrig mer dumsnåla när jag näthandlar. Samvetsbördan kan jag dela med alla andra lågpriskonsumenter som bara verkar bli fler.

Men nog borde de europeiska butikerna kunna sälja akvariesaxar mer kostnadseffektivt. Och visst borde politikerna sänka momsen på alla klimatvänliga och socialt hållbara produkter och förbjuda alla varor med PFAS, oavsett ursprung.

Nu försöker jag klimatkompensera genom att vattna inneväxterna med akvarievatten och hoppas på en välbehövlig och hälsosam tillväxt i mina fönster.

Läs fler kåserier, som när Jessica efterlyser bromsmedicin mot julfrossa.

Share.
Exit mobile version