Under våren 2024, då sjukhusledningen på Karolinska skakades av protester efter avskedet av förlossningsläkaren Karin Pettersson, började flera personer att efterfråga en extern granskning av förlossningsverksamheten som beställts av den tidigare sjukhusdirektören Björn Zoëga ett år tidigare.

Utredningen pekade på problem med bestraffningar och tystnadskultur. Men de anställda, varav många hade blivit intervjuade, fick bara ta del av resultatet muntligt i en powerpoint-presentation och inte en färdig rapport.

DN försökte från februari 2024 att få ut handlingen från sjukhuset, men rapporterade i april att rapporten, i stället för att diarieföras, hade skickats till Björn Zoëgas bostad. Först i april diariefördes den, ett år efter att den var klar.

En person anmälde hanteringen till Justitieombudsmannen, JO, och skrev att det faktum att sjukhusdirektören ville ha rapporten hemskickad måste tolkas som att Zoëga ”aktivt velat hålla rapportens innehåll hemligt”.

JO riktar nu skarp kritik mot Karolinska universitetssjukhuset i ett beslut. Av JO:s utredning framgår att man på Karolinska gjort olika bedömning av rapporten. Den tidigare sjukhusdirektören har betraktat utredningens olika delar som ofullständigt arbetsmaterial som inte behövde diarieföras. Men under våren 2024 har den nye styrelseordföranden sökt upp utredarna, fått tillgång till utredningen och diariefört den.

Chefs-JO Erik Nymansson konstaterar att ”förförandet att få en handling hemskickad sällan är motiverat, och i hög grad olämpligt. Det gäller i synnerhet om det finns ett stort intresse av granskning och insyn från allmänhetens sida”. Erik Nymansson konstaterar att tillvägagångssättet kan väcka misstankar om att Karolinska vill kringgå offentlighetsprincipen.

Han kritiserar också sjukhuset för dröjsmål med att diarieföra en allmän handling och för långsam handläggning av en begäran om utlämnande av allmänna handlingar.

Läs mer:

Utredning skickades till Zoëgas hem – larmade om tystnadskultur

Share.
Exit mobile version