I mitten av förra veckan, mellan ett inslag om den svenska inflationen och Thailands avgående premiärminister, sprängde Aktuellt (SVT) in en braskande nyhet från det norska kungahuset. Här kommer inslaget in extenso:

”Vi ska fortsätta utrikes. Norska kronprinsessan Mette-Marits son, Marius Borg Høiby, erkänner i ett uttalande till norska NRK att han utövat våld mot sin flickvän och vill ta ansvar för sina handlingar. Han greps natten till den 4 augusti misstänkt för skadegörelse och ’kroppskrenkelse’. Han uppger också att han brukat alkohol och kokain vid tillfället.”

Den där nyhetsvärderingen blir jag inte klok på.

En Aktuelltsändning är 30 minuter lång och det ska föreställa ett fördjupande nyhetsprogram. Med det menar man antagligen att man vill komma bakom det uppenbara skeendet i en nyhet, inte bara berätta för tittarna om att till exempel Östersjösillen är utfiskad, utan också fråga sig vad det betyder för miljön och konsumenten, och vad myndigheterna kan tänkas göra åt saken.


Jag tvivlar skarpt. SVT:s sommarnyheter är sammantaget rakt av urusla, och satta på sparlåga

Med tanke på den dagliga nyhetstsunamin, tempot, det enorma utbudet av information som ska värderas, granskas, ifrågasättas krävs det givetvis skickliga journalister och redaktörer för att klara av en vettig prioritering. Jag skulle säga: de bästa.

Finns de verkligen där, när vi som bäst behöver dem? Jag tvivlar skarpt. SVT:s sommarnyheter är sammantaget rakt av urusla, och satta på sparlåga. Det är minst sagt uppseendeväckande att man så totalt checkar ut, nyheter repriseras till döleda och under en fjärdedel av nyhetsåret hänger man alltså upp skylten ”Gone fishing”.

Nyhetssommaren 2024 har varit högdramatisk i många avseenden. ”Kära trogna SVT-tittare. Vi återkommer med en nyhetsfördjupning i början av september. Kämpa.”

SVT:s och Aktuellts nyhetsredaktioner och dess arbete är i djup, djup kris att döma av det som kommer ut och fram till tittarna. De saknar publicister, de saknar krav, de saknar konkurrens. Och när de säger fördjupar, ja då menar de i nio fall av tio: förenkla. Alla ska med. Tilltron till tittarna är extremt låg.


Aktuellt stoppar alltså pressarna för nyheten att Marius Borg Høiby anklagas för ’kroppskrenkelse’

Marius Borg Høiby föddes innan Mette-Marit gifte sig med kronprins Haakon, och är därmed inte medlem av det norska kungahuset, men bonusbarn i den norska kungafamiljen sedan fyraårsåldern är han givetvis. I alla fall utåt sett. Föreställ er förresten det traumat. Bonusbarn på slottet.

Aktuellt stoppar alltså pressarna för nyheten att Marius Borg Høiby anklagas för ”kroppskrenkelse”, närmast det vi i Sverige kallar ringa misshandel – det kittlar ju lite med kokainet också givetvis. Fördjupning på detta?

I ”Morgonstudion” (SVT) dagen därpå har man för att analysera det allvarligt uppkomna läget givetvis bjudit in hovnarrarnas hovnarr, Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning – och han är den som verkligen kan förklara skadans omfattning. Ukraina, Gaza, Libanon gängskjutningar, mpox, terrorhot etcetera – Herr Damtidning skräder inte orden:

”Det här är fullständig katastrof. Magnituden av detta har vi inte sett ännu. Det har aldrig tidigare skett i ett nordiskt kungahus, inte heller i ett europeiskt kungahus.”


Det sistnämnda måste nog vara det mest okunniga och historielösa man hört i genren

Det sistnämnda måste nog vara det mest okunniga och historielösa man hört i genren. Johan T Lindwalls perspektiv tycks visserligen bara rör sig från 2010 och framåt – den tusenåriga europeiska monarkin är annars som bekant kantad och förföljd av megaskandaler, mord, våldtäkter, förgiftningar, missbruk, tortyr, förvisningar, där ”kroppskrenkelse” och ett mindre kokainintag vid en historisk jämförelse nog måste ses som en storm i ett pyttelitet vattenglas.

Herr Lindwall berättar vidare att han personligen redan gett generös krishjälp till norrmännen genom att uttala sig i norsk press om vad som nu bör åtgärdas inom den kungliga familjen.

Det krävs snart en revolution på SVT:s nyhetsredaktion. Och det är bråttom.

Läs fler krönikor och andra texter av Johan Croneman.

Share.
Exit mobile version