Det är den tiden på året.

Folk som inte är så intresserade av ishockey ska sucka och undra varför man spelar VM varje år och när det nästan är sommar och vi som är intresserade av ishockey brukar se de svenska NHL-spelarnas nej rulla in över Atlanten.

Suckandet från de ointresserade blir som vanligt. Det är inte svaren från de svenska NHL-spelarna.

Under några år förvandlades det folkkära landslaget till det iskalla. VM-gulden 2017 och 2018 följdes upp av placeringarna fem, nio, sex och sex (2020 var VM inställt). Resultaten i kombination med stjärnornas nej-kör devalverade värdet på Tre Kronor.

Våren 2024 startar VM på ett sätt som gör att det är något ovant och skumt med Tre Kronor.

Alla NHL-spelares ja och de höga förväntningarna det medför från start gör att det känns kul men konstigt att se Sverige kliva in i VM med fredagens match mot ett annat starkt lag, USA.

Visst har Sverige haft bra trupper inför tidigare turneringar och visst har det kunnat sluta bra oavsett förutsättningar från första nedsläpp men mitt hockeyminne säger att det slutat som bäst när det varit skakigt från start.

Att förbundskapten Sam Hallam har en så bra VM-trupp i år beror på olika omständigheter som alla hänger ihop.

Tunga ja leder till flera.

När Rasmus Dahlin och Erik Karlsson tidigt lämnade klartecken var det en signal om att Sverige kunde få ihop ett bra lag. Suget att välja hockey framför semester spred sig.

”Bengans” kommunikation.

Tre Kronors ledning verkar ha kommit tillbaka till den goda och täta kontakt som fanns med NHL-spelarna under Rikard Grönborgs tid som förbundskapten. Patric ”Bengan” Hörnqvist är ny assisterande general manager för Tre Kronor och berättade i DN häromdagen att han vill att tydlighet ska prägla relationen med svenskarna i Nordamerika. Det har uppenbarligen fungerat.

De kommande turneringarna.

Årets VM i all ära. Annat lockar mer.

I början av 2025 spelas det som kallas NHL 4 Nations Face-Off. En minivariant av de tidigare turneringarna Canada Cup och World Cup. NHL pausar för att USA, Kanada, Sverige och Finland ska spela med sina bästa lag mot varandra, troligen i Montreal och Boston.

Ett år senare dundrar NHL in med massor av spelare i flera landslag när Italien har vinter-OS 2026.

De svenska spelare som vill vara med i de turneringarna – och det lär alla vilja – vet vad VM 2024 i Tjeckien kan göra med chanserna att få spela där.

Share.
Exit mobile version