De senaste dagarna har fall av mässling konstaterats i både Stockholm och Norrbotten. Det innebär att fler än 24 fall av den extremt smittsamma och potentiellt farliga sjukdomen har upptäckts hittills i år, vilket är flest antal fall sedan 2019.
Det skulle kunna leda till att politiker återigen kräver ”hårdare tag” för att säkerställa att föräldrar vaccinerar sina barn. Precis som 2017 då Liberalerna krävde att ovaccinerade barn ska kunna portas från förskolan.
Oavsett vad man tycker är frågan hur man får så många som möjligt att vaccinera sig, exempelvis mot mässling, inte irrelevant. Vaccinationer är bland de åtgärder som har betytt allra mest för människors hälsa och välfärd. Vi pratar om miljontals räddade liv.
För den enskilda individen kan en vaccination ha en avgörande betydelse. För samhället likaså, men bara om tillräckligt många låter vaccinera sig. Följaktligen har forskare och andra ägnat stor tankemöda åt hur man får den stora allmänheten att förstå vitsen med att vaccinera sig. Så hur gör man då bäst, för att övertyga andra att spruta in ett vaccin i kroppen?
Nyligen kom en studie där kinesiska forskare testade olika strategier i ett försök att få människor att vaccinera sig mot covid-19. Deltagarna delades in i tre grupper som sedan jämfördes med en kontrollgrupp. I den första gruppen fick deltagarna höra om fördelarna med att vaccinera sig: att vaccinet ger dig antikroppar, vilket minskar risken för svår sjukdom. I den andra gruppen fick de höra om fördelarna för andra, att din vaccination bidrar till att andra inte smittas och blir sjuka. I den tredje gruppen fick deltagarna i stället höra om riskerna med att inte vaccinera sig. ”Om du inte vaccinerar dig, kommer du inte att utveckla antikroppar mot covid-19 och då löper du större risk att drabbas av svår sjukdom.”
Resultatet, som redovisas i Journal of Public Health, visar att vaccinationsviljan var högst i den sistnämnda gruppen. I denna grupp valde 72,6 procent vaccination. Därefter kom den grupp som fick höra om fördelarna med att vaccinera sig (65,5 procent), medan vaccinationsviljan var som lägst bland dem som fick höra om fördelarna för andra (62 procent).
En slutsats av studien är att vi människor är oss själva närmast och att vi lätt låter oss skrämmas. Så kan det vara. Å andra sidan finns det vaccinationsprogram som fungerar alldeles utmärkt ändå, utan vare sig skrämselpropaganda eller andra krav. Ett lysande exempel på det är det svenska barnvaccinationsprogrammet. Det är ett program som helt och hållet bygger på frivillighet och en gemensam förståelse för vad som är bra. Trots, eller kanske tack vare, det är deltagandet i detta program extremt högt. Runt 95 procent, vilket är långt högre än i de flesta andra länder.
Ett så mycket högre deltagande än så är nog svårt att få. En uppenbar risk, däremot, om politiker återigen får för sig att ställa krav är att det slår tillbaka mot vaccinationsviljan i stället. Dessutom. Drygt 24 fall är allvarligt. Men med internationella mått mätt är det nästan ingenting. Eller som den dåvarande statsepidemiologen, Anders Tegnell, konstaterade apropå det tiotal fall som resulterade i debatten 2017:
– Mina kollegor i England eller Frankrike, som har tusentals fall, skulle skratta om jag ringde och berättade att vi har den här diskussionen på grund av tio fall. De skulle inte ens lyfta på luren.
Läs mer:
Bekräftat fall av mässling i Stockholm
Mässling ökar – första fallen i Kalmar län på tio år