Varje år genomgår runt 3 000 svenska män radikal prostatektomi. Det vill säga att hela prostatakörteln opereras bort på grund av cancer.

Ingreppet räddar liv. Framför allt om cancern upptäcks tidigt. Det är anledningen till att alltfler regioner nu erbjuder organiserad prostatacancertestning, eller OPT, som innebär att män får ett erbjudande om ett PSA-test redan i 50-årsåldern.

Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd. En tidig testning innebär också tidigare åtgärder, i förekommande fall. Det vill säga vävnadsprover och, i vissa fall, operation. Detta för en sjukdom som oftast hade orsakat besvär först långt senare.

”Nackdelarna kommer tidigt medan vinsten kanske ligger tio år framåt i tiden” konstaterade Ola Bratt, professor i cancerepidemiologi vid Göteborgs universitet, när jag intervjuade honom för en tid sedan.

Vilka är då nackdelarna?

Den mest uppenbara är risken för potensproblem (erektil dysfunktion), något som drabbar mer än hälften av dem som blir opererade. Långt ifrån alla får ett totalt bortfall, men en nedsatt sexuell förmåga får man räkna med. Det är ett högt pris att betala. Orsaken, enligt Ola Bratt, är rent anatomisk. De nerver som styr erektionen går över prostatakörteln.

Det går att försöka skona de nerver som har hand om erektionsmaskineriet, men det resulterar ofelbart i ett dilemma för operatören. Om nerverna skonas riskerar för mycket av den intilliggande vävnaden, som kanske innehåller tumörceller, att bli kvar i kroppen. Å andra sidan. Om operatören tar det säkra för det osäkra är risken uppenbar att nerverna – och därmed potensen – ryker.

För mer än tio år sedan utvecklade läkare i Hamburg en metod som de kallar för neurosafe. Den innebär att prostatan opereras bort, samtidigt som operatören – till en början – sparar så mycket nervvävnad som möjligt. Den bortopererade prostatan fryses snabbt ner. Medan operationen fortfarande pågår undersöker sedan en patolog de yttre lagren av den bortopererade prostatan, för att se om det finns några cancerceller där eller inte. Om patologen inte upptäcker några tumörceller, behöver kirurgen inte gå vidare. På så sätt kan mer nervvävnad sparas.

Nu har metoden utvärderats vetenskapligt för första gången. Forskarna utgick från 344 män som hade opererats på grund av prostatacancer på fem olika sjukhus i Storbritannien. Männen hade lottats till att antingen få standardkirurgi eller kirurgi med neurosafe-metoden. Ingen av männen hade potensproblem före operationen. Resultatet, som nyligen presenterades i Lancet Oncology, visar att bland dem som hade blivit opererade med hjälp av neurosafe-metoden uppgav 39 procent att de inte hade några eller endast lindriga potensproblem ett år efter operationen. Bland dem som fått standardkirurgi var motsvarande andel bara 23 procent. På liknande sätt var andelen män som ett år senare led av svår erektil dysfunktion 36 procent i neurosafe-gruppen, att jämföra med 56 procent av dem som hade genomgått standardkirurgi.

Enligt forskarna passar neurosafe inte alla män som ska operera bort sin prostata. Dessutom utförs många operationer numera med hjälp av robotkirurgi. Men om valet står mellan vanlig kirurgi och neurosafe, innebär det senare alternativet att fler män får behålla sin potens. Det är positivt. För som sagt, oddsen är allt annat än bra.

Läs mer:

Det bör du tänka på när du testar ditt PSA

Från slak till rak – mannens erektion vetenskapligt definierad

Erektionsmotion får potensen att hålla längre

Share.
Exit mobile version