Det spanska fotbollsunderhållningsprogrammet El chiringuito de jugones brukar anklagas för att iscensätta bråk och ibland bara hitta på nyheter för att förströ en fotbollstokig befolkning. Den 20 april 2021 behövde man inte fejka.

Några dagar tidigare hade Super League-förslaget lanserats av tolv europeiska klubbar och tagits emot som ett mindre försök till statskupp. Supportrar i framför allt England tog till gatorna för att visa sitt missnöje. En efter en av klubbarna hoppade av. Ensam kvar var Real Madrids president Florentino Perez, ingenjör bakom turneringen, som försökte förklara sig i El chiringuito.

– Det finns alltid folk som motsätter sig förändring, men vi vill rädda fotbollen i den här kristiden. Ungdomar är inte intresserade av fotboll längre. Om de tycker att en match är för lång kanske vi måste korta speltiden.

Generation Z, födda från mitten på 1990-talet, har en annan approach till fotboll än äldre supportrar. I takt med att ligafotbollen låsts in på allt dyrare betalkanaler och biljettpriserna hos toppklubbarna skjutit i höjden – två fenomen som Perez och hans gelikar är högst ansvariga för – har dagens ungdomar börjat konsumera sporten på ett annat sätt. Förutom fulstreamar och piratkonton – oftast med mobilen i högsta hugg – följer många fotboll mest via highlights och reels på nätet. Att titta koncentrerat på en match i 90 minuter utan annan förströelse är för de flesta 25-åringar helt främmande.

Fotbollsvärlden är konservativ av hävd. Regeländringar möts nästan alltid med rynkade pannor. Debatten om hur man ska behålla också nästa generations intresse pyr ändå på fler håll än Super League-fiaskot. Michel Platini föreslog häromåret tiomannafotboll, med motiveringen att spelarna springer mycket mer nu än för femtio år sedan.

Andra har redan uppdaterad sporten radikalt.

På söndagen har Kings League premiär i Frankrike, tre år efter att projektet sjösattes i Spanien. I januari spelades en VM-turnering i Italien där Brasilien stod som mästare. Den mångårige Barcelonabacken Gerard Piqué är både upphovsman och frontfigur för formatet som tar land efter land med storm.

Kings League är en sorts hybrid mellan fotboll och tv-spel. En match mellan två sjumannalag, där spelarna tas ut i en draft, pågår i två gånger tjugo minuter. Varje lag har möjlighet att använda två extraspelare, inte sällan före detta fotbollsstjärnor som skänker extra glans till kvällen. Utöver det drar de båda tränarna varsitt hemligt kort inför matchstart, som får spelas ut när man vill under pågående match; det kan röra sig om en straff eller en utvisning för motståndarlaget. Publiken kan följa matcherna på plats, eller på streaming- och spelplattformar där de kan interagera med varandra.

Klubbarna leds av ”presidenter” som plockas från fotbolls- och spelvärlden.

När ligan drar igång i Frankrike kommer landslagsstjärnor som Mike Maignan, Aurélien Tchouaméni och Jules Koundé ansvara för ett lag, utan att nödvändigtvis själva vara på plats. Ett gäng kända youtubers och spelstreamare finns också med. I den spanska ligan har Barcelonastjärnan Lamine Yamal just tagit över som president för en klubb.
Spelarstommen hämtas oftast från fotbollsdivisionerna just under den högsta.


Frågan om huruvida det verkligen är fel på fotbollen som format när den tappar i intresse hos ungdomar lär vi få skäl att återkomma till

För puritanerna låter det här förstås som ett rätt oseriöst spektakel. Men framgångarna i Spanien, där Kings League kompletteras av en Queens League för damer och ofta säljer ut stora arenor, visar att det är ett spektakel att räkna med. Är det ett hot mot fotbollen?
Nej, menar bland annat Gerard Piqué.

– Vi ser det som ett komplement till traditionell fotboll. Vi vill inte tävla mot världens största sport, har han sagt till The Athletic.

Och kanske kan initiativ som detta snarare skydda sporten mot de allt mer panikartade försöken att vara nere med kidsen. Frågan om huruvida det verkligen är fel på fotbollen som format när den tappar i intresse hos ungdomar lär vi få skäl att återkomma till.

Nästa fråga kommer också att behöva ställas på sikt: Hur mycket kan man ändra på fotboll och fortfarande kalla det fotboll?

Läs mer:

Spelar fotboll med brädspelsregler – svenska Bladh mitt i spansk jättesuccé: ”Det galnaste är hela alltet”

Share.
Exit mobile version