Sent ska Radiosymfonikernas chefsdirigent vakna. I höst går Daniel Harding (äntligen!) in på sista säsongen. När han 2007 tillträdde posten som chefsdirigent lanserades den då unge engelsmannen med en reklamkampanj som anspelade på James Bond. Sedan dess har Harding visat sig lika förtjust i Alperna (läs Mahler och Strauss) som agent 007 och gjort sitt bästa för att förvandla Berwaldhallen till en brittisk koloni genom att systematiskt nobba svenska solister.

Svensk musik och kvinnliga tonsättare har heller inte stått högt i kurs när Berwaldhallen prioriterat prestige framför public service-uppdrag. Men nu har alltså en 33-årig fransyska till sist lyckats övertyga mister Bond, förlåt Harding, om att kvinnor faktiskt har komponerat musik i flera hundra år. När Berwaldhallen tidigare i veckan kablade ut ett pressutskick om den kommande konsertsäsongen kunde man läsa att Harding ”samarbetat med den franska musikjournalisten Aliette de Laleu som i sin bok ’Mozart var en kvinna’ lyfter frågor kring kvinnor i den klassiska musikens historia.” Really?

För hittills har Harding alltså inte hittat någon på närmare håll som har lyft de här frågorna, trots att vi är flera som har gjort det i åratal – både från kritikerhyllan och akademiskt håll. För att inte tala om föreningen Kvast (Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare) som sedan 2009 drivit på för en mer jämställd repertoar. Att Berwaldhallen nu sparkar in en öppen dörr och vill få det att framstå som om man verkligen har upptäckt något nytt är häpnadsväckande komiskt.

Vad Berwaldhallens konserthuschef Staffan Becker haft för visioner för verksamheten har hittills varit högst oklart, men kanske har den före detta filharmonikern äntligen bestämt sig för att visa var kontrabasen ska stå. Kommande säsong är i alla fall piggare än på länge. Låt och oss hoppas att ”Hela Sveriges konserthus”, som det så fint heter, nu utser en ny och inför samtiden mindre tondöv efterträdare till Harding. Det är på tiden i den trögflytande public service-bunkern.

Läs mer

Få kvinnliga artister på sommarens festivaler

Björn Wiman: Bildningsbefriade politiker satsar på fotboll och låter kulturen förfalla

All DN:s musikjournalistik

Share.
Exit mobile version