Vad betyder afstemme? Jon Dahl Tomasson återkommer till ordet på danska när han ska beskriva det som han kallar ”icke-verbal, verbal kommunikation”. Eller, att passa bollen till varandra i fotboll.

Afstemme, enligt Dansk ordbok att ”få noget til at passe til noget andet”, på svenska att anpassa, stämma av. Det är anledningen till att han inte vill att hans spelare ska dribbla.

– Om man tittar runt i Europa så ser många lag lite likadana ut. Ett par lag ser annorlunda ut, säger Jon Dahl Tomasson.

De ägnar sig åt den ordlösa kommunikationen.

– Det betyder afstemme mellan spelare. Om jag spelar med ett eller två tillslag inom en eller två sekunder till dig, så vet du exakt vad som kommer att hända. Det är kommunikation. Det är att prata. Om en spelare springer och dribblar med bollen hela tiden så vet ingen vad som kommer att hända. Och man kan inte skapa den identitet som vi vill ha.

För att visa hur det ser ut på planen sätter förbundskaptenen i gång ett klipp på sin dator, som är kopplad till en stor tv-skärm. Det närmar sig ett år sedan han tog över som förbundskapten för det svenska herrlandslaget, vi sitter vid ett enormt konferensbord i luftiga lokaler på ett hotell nära Sergels torg mitt i Stockholm.

Staben kring landslaget har mötesdagar här i början av januari, innanför glasdörrar i rummet bredvid är resten av totalt 22 personer, inkluderat alla från kockar till analytiker till assisterande tränare.

Själv är Jon Dahl Tomasson på besök från sitt hem i Rotterdam. 48-åringen har bott på olika ställen i Europa sedan han var 18.

Han pratar engelska med både spelare och journalister i Sverige, inte för att han inte förstår svenska utan för att många inte förstår hans danska, säger han. Att någonting går förlorat när alla kommunicerar på sitt andraspråk tror han inte.

– Jag vet inte vad mitt första språk är faktiskt, för jag har varit i många länder. Jag är inte riktigt dansk på det sättet, mer europeisk.

Hur många språk talar du?

– Perfekt? Inga, säger Jon Dahl Tomasson och fyrar av ett av sina många skratt.

– Nej, men jag förstår allt på tyska, jag pratar holländska, på italienska förstår jag mycket, det är inte perfekt men jag kan prata lite, och samma med spanska.

Budskapet var väldigt tydligt på hans första presskonferens som ny förbundskapten den 1 mars förra året: laget ska underhålla publiken, han ska införa en ”internationell” och ”modern” fotboll, en ”offensiv inställning”.

Fakta.Jon Dahl Tomasson

Född: 29 augusti 1976 i Köpenhamn.

Klubbar som spelare: Køge (1992–1994), Heerenveen (1994–1997), Newcastle United (1997–1998), Feyenoord (1998–2002) AC Milan (2002–2005), VfB Stuttgart (2005–2006), Villarreal (2007–2008), Feyenoord (2008–2011).

Största meriter som spelare: Var med och vann Champions League med Milan 2003 och gick till final 2005. Delar rekordet som främste målgörare i danska landslaget med 52 mål på 112 landskamper.

Uppdrag som tränare: Excelsior (2011–2013 assisterande, 2013–2014 huvudtränare), Roda JC (2014), Vitesse (2015–2016, assisterande), Danmark (2016–2019, assisterande), Malmö FF (2020–2021), Blackburn Rovers (2022–2024), Sverige (2024–).

Att välja honom var ett av de första stora besluten från en ny förbundsorganisation med Kim Källström som fotbollschef, tillsatt av en färsk förbundsledning som det stormat kring sedan dess, med mediegranskningar av arbetsmiljön på kansliet och skarp kritik från nuvarande och före detta personal.

Under tiden har Sverige spelat en halsbrytande offensiv fotboll, med en helt annan fotbollsfilosofi än den som dominerat Blågult sedan 1970-talet. Från den missmodiga stämningen kring landslaget, som hade åkt ner i Nations Leagues C-division, har entusiasmen stigit steg för steg.

– Jag har hört att svensk fotboll är den värsta den någonsin har varit. Jag tycker helt tvärt om, sade Dejan Kulusevski efter den sista matchen i höstas.

På en kusligt tyst och tom arena i Solna en tisdagskväll i november hade Sverige vunnit med 6–0 mot Azerbajdzjan, ett lag som inte hade något att spela för och inte gjorde mycket för att dölja det.

Frågan som bryter igenom den nyvunna optimismen är hur det nya Sverige kommer att hålla mot bättre motstånd. Dejan Kulusevski pratade om att han tycker att det är lättare att möta bättre lag.

– De maskar inte, de försöker spela fotboll. Och det älskar jag, för då möter man varandra på samma villkor.

Om tidigare svenska generationer av fotbollsspelare har haft svårare att föra spelet mot sämre lag men varit experter på att möta de bästa som underdogs, med defensiv organisation, så har de som dominerar landslaget nu fostrats i att försöka vinna genom att spela bättre fotboll än motståndarna.

Nu har de en internationell tränare för att införa en internationell fotboll även i landslaget.

– I mitt huvud är att vara modern att vara dominant, och att med och utan bollen kontrollera hur matchen ser ut, säger Jon Dahl Tomasson.

Den gamle anfallaren vann Champions League med Milan, var som spelare flera vändor i Nederländerna där han också har gått större delen av sin tränarutbildning, han har spelat i Tyskland, England och Spanien, har delat målrekord i danska landslaget där han också var assisterande förbundskapten innan han blev huvudtränare i Malmö FF 2020, och sedan gick vidare till engelska andraligan.

Fakta.VM-kvalet

22 mars möter Sverige Luxemburg borta, 25 mars Nordirland hemma. I juni väntar fler vänskapslandskamper. Sedan börjar kvalet till VM i USA, Kanada och Mexiko 2026.

5 september. Slovenien–Sverige.

8 september. Kosovo–Sverige.

10 oktober. Sverige–Schweiz.

13 oktober. Sverige–Kosovo.

15 november. Schweiz–Sverige.

18 november. Sverige–Slovenien.

– Det viktigaste är att skapa en identitet, säger han.

– Idén är såklart också att skapa förutsättningar för våra toppklasspelare, där de kan skapa kanske femton målchanser i stället för fyra, fem i en match. Då blir chanserna att vinna matcher större.

Passa bollen vidare alltså, ett eller två tillslag inom en eller två sekunder, det är en av tolv principer som laget ska följa.

Det er det som er fodboldspil – hvordan spiller man sammen? Det er ikke et individuelt spil.

För ett ögonblick kommer Jon Dahl Tomasson in på danskan innan han byter till engelska igen mitt i en mening. Sedan sätter han i gång ett klipp från en träning i somras.

– Här förlorar vi bollen, säger han.

Då gäller en annan av principerna: ta tillbaka den direkt.

– Spelarna kan göra alla misstag i världen. Om man gör ett misstag i speluppbyggnaden är det tränarens fel. Det är så vi vill spela fotboll, inga problem, jag kommer aldrig klaga på det.

– Det vi behöver är en snabb reaktion. Om man reagerar snabbt, då har man gjort ett bra jobb. Men om man inte reagerar snabbt, då får man problem med tränaren.

Han rullar klippet igen från landslagsträningen i Täby i somras, kameran visar ena planhalvan högt ovanifrån. Laget som har bollen har gröna västar. De missar en passning och förlorar den.

– Titta på de gröna. Ett misstag här, inga problem. Titta på reaktionen. Vi vinner tillbaka den, och vi gör mål.

Det finns spelare som har fått problem med Jon Dahl Tomasson. 20-årige Hugo Larsson gjorde succé i Eintracht Frankfurt, men satt på bänken i den första Nations League-matchen med landslaget mot Azerbajdzjan. Förbundskaptenen sade att han sagt till den unge mittfältaren att han vill se fler ”vertikala passningar” från honom. Hugo Larsson var öppen med sin besvikelse, och åkte hem några dagar senare med en lätt skada.

Han togs ut vid nästa samling igen, men har inte fått mycket speltid.

En mittfältare som däremot plötsligt har en central roll i landslaget är 21-årige Yasin Ayari, som spelade i U21-landslaget innan Jon Dahl Tomasson kom. Han startade alla sex matcher i höstens Nations League-spel, där Sverige vann sin grupp.

– Det bästa för en fotbollstränare är att ge en spelare en chans, och så tar han den chansen. Det är vackert, säger Jon Dahl Tomasson.

Han medger att det handlar om en kombination av att få spelare att göra det han vill, och att välja spelare som passar hans fotboll.

Det handlar om scouting, säger han. Han och teamet har just nu 55 spelare som de delat upp mellan sig och följer varje vecka, tittar på utifrån landslagets principer.

Fakta.Elva månader med Jon Dahl Tomassons Sverige

Februari 2024. Under vintern hade det mesta kring processen att hitta en ny förbundskapten läckt ut i medierna. Bland annat föll planerna på att anlita Olof Mellberg igenom. I stället dök Jon Dahl Tomassons namn upp. 26 februari bekräftade förbundet utnämningen.

21 mars. Första matchen var mot svårt motstånd, men Sverige spelade offensivt med hög press. Det straffade sig. I en vänskapslandskamp förlorade Sverige med 2–5 mot Portugal.

24 juni. På Parken i hans hemstad fick köpenhamnaren Jon Dahl Tomasson för första gången möta sitt gamla landslag. Det svenska spelet såg bättre ut men Danmark, som genrepade inför EM dit Sverige inte tagit sig, vann med 2–1.

5 september. Trots succé i Bundesliga fick Hugo Larsson inte spela i segermatchen i Nations League mot Azerbajdzjan, och förbundskaptenen sade att han ville se fler ”vertikala passningar” från 20-åringen, som i sin tur talade öppet om att han var besviken på den offentliga kritiken och att inte ha fått speltid. På morgonen innan Sverige skulle möta Estland åkte han hem med en skadekänning. Vid nästa samling var Hugo Larsson tillbaka och både han och Jon Dahl Tomasson tonade ner konfliktens betydelse.

8 september. Sverige vann med 3–0 mot Estland och entusiasmen började växa kring landslaget.
– Landslaget kommer bli ett av de bästa i världen, sade Dejan Kulusevski till TV4.

16 november. Sverige vann med 2–1 mot Slovakien och säkrade segern i sin grupp i Nations Leagues C-division. Och publiken hade hittat tillbaka. 36 417 personer var på plats i Solna och såg det nya offensiva Sverige. Stjärnanfallarna Alexander Isak och Viktor Gyökeres gjorde varsitt mål.

Roller och spelarval har varit oväntade i landslaget. Jon Dahl Tomasson tar upp att han i början fick många frågor från medier om huruvida Alexander Isak och Viktor Gyökeres skulle kunna spela ihop. Det har de gjort.

– Bra spelare kan alltid spela tillsammans.

När vi ses har just Alexander Isak gjort mål för femte matchen i rad, hans Newcastle mötte Tottenham där Dejan Kulusevski är en bärande spelare, i Portugal gjorde Viktor Gyökeres hattrick för sitt Sporting.

Att de tre spelarna skulle få en sådan särställning i Jon Dahl Tomassons landslag hade han inte bestämt på förhand.

– Vi måste skapa rätt förutsättningar för tre spelare. Det är vår uppgift, stabens och resten av spelargruppens, säger han.

– På ett positivt sätt, så när vi spelar är det åtta spelare som bär pianot, och tre som spelar på det. Det är inget fel med det. Det är olika uppgifter, och det måste vi förstå, säger han, och fortsätter med att understryka hur viktiga de åtta spelarna är och hur hårt alla jobbar.

Sverige har spelat intensiv, fartfylld och krävande fotboll. Jon Dahl Tomasson återvänder också ständigt till att det ska vara roligt.

– Jag tror att man kommer att springa mer, spela mer kreativt och offra mer för sina lagkamrater om man har den där glädjen, säger han.

Han ser fotboll som ett flödande och dynamiskt spel, inte statiskt.

– När de spelar med den passionen, så ser man att de har roligt. Och livet handlar också om att göra saker som man gillar. När folk ser det så tror jag också att de blir glada. Jag blir lycklig när jag ser det.

När man är så offensiv, finns det en kalkylerad risk i det också?

– Nej, svarar Jon Dahl Tomasson snabbt.

– Vi är inte naiva. Vi har kontroll. Och faktiskt, om man tittar på antalet chanser som vi får mot oss, så är det väldigt få.

Fakta.Jon Dahl Tomasson om …

Det intensiva VM-kvalet i höst:
– Jag hade hellre haft en grupp med fem lag för då kan man göra ett misstag. I en mindre grupp som nu, har man inte råd med det. Den stora fördelen är att vi har mer tid att implementera vårt spelsätt, för vi börjar först i september.


Skadedrabbade veteranerna Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen:
– De är väldigt viktiga spelare för mig. När det handlar om en huvudskada är man alltid orolig, men Robin har varit tillbaka sedan november. Jag kände med Victor när han skadade sig igen (strax före jul), vi måste få tillbaka honom också, han är lagkapten.


Granskningarna i bland annat magasinet Offside om bristande arbetsmiljö på förbundskansliet:
– Jag är såklart inte riktigt en del av det, men det påverkar en alltid när man ser någonting sådant, som människa vill man ju att allt ska vara bra.
– Jag har alltid fått väldigt bra backup från förbundet. Kommunikationen gentemot mig kan jag inte klaga på. Och jag vill verkligen berömma staben runt laget.


Ordförandestriden i förbundet:
– Allt jag kan säga är att jag såklart har mött Simon (Åström, som utmanar om posten) många gånger, och Fredrik (Reinfeldt, sittande ordförande) många gånger, och jag har bara haft bra samtal med dem.

Share.
Exit mobile version