Harissalax och kebabris
Gillar du också det där smöriga umamiriset du kan få till grillspetten på vissa kebabställen. Det heter egentligen şehriyeli pilav och är en turkisk risrätt. Extra gott är det till svenneklassikern lax i ugn. I denna version försiktigt bakad på låg värme och uppiffad med både harissa och enkel turkisk tzatziki.
• Läs hela receptet här
Hummus med harissasmör och chips
Krämig, nötig hummus möter krispiga potatischips och chili + umami-rikt harissasmör. Denna snabba superdipp funkar både som försnacks till helgmiddagen, som en del av en plockig buffé eller som en samtidigt nyttig och dekadent vardagsmåltid för några få.
• Läs hela receptet här
Buffalo chicken salad
Du är sugen på något fräscht men samtidigt vill du inte vara en sådan där tråkig person som äter sallad. Vad göra? Du lagar naturligtvis denna visserligen fräscha sallad men med oemotståndlig smak av sunkbarsklassikern buffalo wings!
• Läs hela receptet här
Green spaghetti
Green spaghetti är ett slags extra krämig mac ’n’ cheese med jalapeñobett, en ”fettuccine Alfredo men med större personlighet” som den beskrevs i New York Times. God till en bit rökt eller grillat kött, såklart, men funkar också utmärkt som snabb vardagspasta.
• Läs hela receptet här
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!




