Harissalax och kebabris

Gillar du också det där smöriga umamiriset du kan få till grillspetten på vissa kebabställen. Det heter egentligen şehriyeli pilav och är en turkisk risrätt. Extra gott är det till svenneklassikern lax i ugn. I denna version försiktigt bakad på låg värme och uppiffad med både harissa och enkel turkisk tzatziki.

• Läs hela receptet här

Fakta.Harissa

En chilipasta som ursprungligen kommer från Tunisien. Traditionell tunisisk harissa brukar i princip bara bestå av chili, kryddor, citronsaft och olivolja och görs på en torkad, röd chili kallad baklouti. Den ger färg, djup och karaktär, snarare än ren hetta.

Harissan kan användas som smaksättare, som marinad eller som ersättare för ketchup om man vill ha lite djärvare smaker.

Hummus med harissasmör och chips

Krämig, nötig hummus möter krispiga potatischips och chili + umami-rikt harissasmör. Denna snabba superdipp funkar både som försnacks till helgmiddagen, som en del av en plockig buffé eller som en samtidigt nyttig och dekadent vardagsmåltid för några få.

• Läs hela receptet här

Buffalo chicken salad

Du är sugen på något fräscht men samtidigt vill du inte vara en sådan där tråkig person som äter sallad. Vad göra? Du lagar naturligtvis denna visserligen fräscha sallad men med oemotståndlig smak av sunkbarsklassikern buffalo wings!

• Läs hela receptet här

Fakta.Umami

Av alla de fem grundsmakerna är umami den senast tillkomna och kanske den som både är mest kontroversiell och svårast att definiera. Rent tekniskt är umami smaken av aminosyror, främst glutamat, och förekommer i exempelvis lagrad ost, tomat, svamp, kött och fisk.

Umami kan lyfta fram och fördjupa andra smaker, ökar salivutsöndringen och bidrar till en känsla av mättnad och tillfredsställelse.

Green spaghetti

Green spaghetti är ett slags extra krämig mac ’n’ cheese med jalapeñobett, en ”fettuccine Alfredo men med större personlighet” som den beskrevs i New York Times. God till en bit rökt eller grillat kött, såklart, men funkar också utmärkt som snabb vardagspasta.

• Läs hela receptet här

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version