President Donald Trump skrev på onsdagskvällen, svensk tid, på ett presidentdekret där biltullarna höjs till 25 procent för alla bilar tillverkade utanför USA. Det gäller även alla bildelar som importeras till amerikanska bilfabriker från den 3 april, utom från Mexiko och Kanada.
Vad innebär det här?
Bilarna blir dyrare att köpa för konsumenter, främst i USA. Även amerikanska bolag får ökade kostnader. Det beror på att bilbolagen under decennier varit vana att kunna skicka bilar och bildelar i specialiserade fabriker runt hela världen utan tullar.
Även amerikanska GM, Ford och Stellantis (före detta Chrysler) är förlorare eftersom de skeppat bilar i en strid ström mellan Kanada, Mexiko och USA under frihandelsavtalets trygga paraply. Flera nya elbilsmodeller tillverkas exempelvis i Mexiko.
Den enda som tjänar på USA-tullarna är pikant nog president Trumps parhäst Elon Musk. Alla Teslor som säljs i USA kommer från USA-fabriker i Kalifornien och Texas. För Tesla som rasat över 40 procent på börsen sedan i höstas är tullarna som manna från himlen.
För alla andra är Trumps tullutspel som att boxaren Muhammad Ali tar i från tårna och svingar ett knytnävsslag.
Och Trump vet var det tar allra bäst:
Europa.
Där ligger den krisdrabbade bilindustrin redan halvt utslagen. Massuppsägningar har orsakat stora demonstrationer i Tyskland. Trumps tullhöjning blir därmed en bricka i ett alltmer upphettat geoekonomiskt spel där USA:s president gång på gång pekar ut det allierade EU som ett hot mot USA.
Trump vet att Europa bilindustri är kontinentens viktigaste industri med nära 14 miljoner anställda som står för runt 7 procent av EU:s arbetstillfällen.
Nästan var femte bil i världen säljs i USA. Europa exporterade förra året bilar till USA för 38,4 miljarder euro, där de tyska krisdrabbade Volkswagen, BMW och Mercedes står för tre fjärdedelar. Nu hotar mer jobbslakt och hårdare press på Europas politiker.
Påverkar det här oss i Sverige?
Ja absolut. Bilpriserna kan höjas generellt. Dessutom drabbas Volvo Cars, Sveriges näst största bolag med över 20 000 anställda hårt. USA är Volvos näst största marknad dit var femte bil säljs. Och nu kommer det jobbiga: nästan alla skeppas från Göteborg, framför allt storsäljarna mellansuven XC60 och stora suven XC90.
Men Volvo har väl en USA-fabrik i Charleston? Jo, men den hjälper bisarrt nog föga i nuläget. Där tillverkas endast den nya elsuven EX90 – som allmänt ses som Volvos viktigaste framtidsmodell. Men introduktionen av den har utvecklats till en skandal i det tysta: Den är i praktiken runt två år försenad efter stora mjukvaruproblem och tillverkas ännu i små volymer. Om fler bilmodeller ska tillverkas i USA måste Volvo investera stora summor i produktionsutrusning. Det är föga troligt eftersom USA:s bästsäljare XC60 och XC90 är på väg ut ur sortimentet.
Volvo sitter därför i en rävsax.
Men kan inte Trumps presidentorder bara vara ett förhandlingsutspel?
Ja, men det vet vi inte. Det vi vet är att en upptrappning i handelskriget mot Europa tycks ligga runt hörnet.
Trump införde stål- och aluminiumtullar så sent som den 12 mars i år. EU hotade då med ökade tullar på bland annat amerikansk whisky och motorcyklar, men har avvaktat. EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic var faktiskt och förhandlade i Washington i tisdags, bara timmar innan Trumps skrev sitt presidentdekret om höjda tullar. Trump hotar nu med ytterligare höjda tullar mot Europa på onsdag om en vecka – enligt källor till New York Times kan det handla om upp mot 20-procent på alla varor från EU.