Vad är det för varningar som har kommit?

Den ena handlar om att ekoägg kan innehålla betydligt högre halter av olika miljögifter än konventionella ägg. Det framgår av en analys som tidningen Råd & Rön har låtit göra.

Den andra varningen kommer från Livsmedelsverket, om att det kan finnas salmonellabakterier i alla typer av ägg som importeras från länder utanför Norden, vilket Ekot rapporterat om. Just nu importeras det en hel del ägg till Sverige.

Vad är det för miljögifter och varför finns det mer av dem i ekoägg?

Analysen fokuserade på dioxiner, PCB och PFAS-ämnen. Det är känt sedan tidigare att ekoägg kan innehålla högre halter av dioxiner och PCB. Det beror på att EU:s regler för ekologiskt foder inte tillåter syntetiskt framställda aminosyror, som är byggstenar i de proteiner som hönsen behöver för att kunna lägga ägg i tillräckligt hög takt. I stället används fiskmjöl som proteinkälla i ekologiskt foder. Då följer dessa långlivade miljögifter med, som bland annat kommer från tidigare industriutsläpp. Samma sak tros gälla för de PFAS-ämnen som har upptäckts i äggen.

Är det farliga nivåer?

De halter som har uppmätts ligger klart under de gränsvärden som gäller i Sverige och EU för dessa tre grupper av gifter i livsmedel. Men gränsvärden är samtidigt en kompromiss mellan den rena hälsoeffekten och vad som är praktiskt möjligt att förbjuda utan att riskera brist på livsmedel, säger Livsmedelsverkets statsinspektör Petra Bergkvist till Råd & Rön.

Därför tar den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, även fram ett rekommenderat värde för tolerabelt veckointag av vissa ämnen som kan ansamlas i kroppen. Det anger hur mycket som kan ätas i genomsnitt per vecka utan att riskera negativa hälsoeffekter på sikt.

En person som väger 70 kilo kan äta 21 ägg per vecka av den sort som visade sig innehålla högst halt av PFAS, och för dioxin går gränsen vid 45 ägg per vecka. För ett barn som väger tio kilo går motsvarande gränser vid tre respektive sex ägg i veckan. Men då bör man tänka på att vi får i oss de här ämnena även via andra livsmedel.

Hur kan dessa gifter påverka hälsan?

Höga halter av dioxiner och PCB kan bland annat påverka hjärnans och nervsystemets utveckling och misstänks kunna störa immunförsvaret, försämra fortplantningsförmågan samt orsaka cancer. PFAS kan bland annat vara hormonstörande och öka risken för vissa former av cancer. Foster och spädbarn är extra känsliga.

Och vad handlar varningen för salmonella om?

Salmonella är en bakterie som kan infektera både höns och människor. Salmonellainfektion klassas som en allmänfarlig sjukdom och kan orsaka feber, kraftiga buksmärtor och diarré hos människor.

I Sverige är det ovanligt att höns bär på salmonellabakterier. Men sedan ett drygt år tillbaka har Sverige tvingats importera ganska stora mängder ägg från länder där salmonella är mer vanligt förekommande. Det beror på att en hönsanläggning som i vanliga fall står för nästan 20 procent av Sveriges äggproduktion tvingades stänga – på grund av ett salmonellautbrott. Den väntas öppna igen i sommar och i höst bör den inhemska äggproduktionen vara återställd, enligt branschföreningen Svenska ägg.

Vad ska man tänka på för att inte bli smittad?

Undvik att äta råa ägg som har importerats från ett land utanför Norden. Salmonellabakterier dör om ägget värms så att äggulan inte längre är rinnig, utan blivit fast eller krämig. Det gäller både stekta och kokta ägg.

Läs mer:

Här mals Östersjöfisken ner till mjöl

PFAS finns överallt – och halterna ökar hela tiden

Giftiga bekämpningsmedel upptäckta i ”bivänliga” växter

Share.
Exit mobile version