Sadigov hungerstrejkar i georgisk arrest i protest mot ett beslut från landets regering att utlämna honom till hemlandet, där han tidigare frihetsberövats flera gånger. Familjen hade levt i Georgien under en tid men var just på väg att lämna landet för att söka skydd på en säkrare plats, när Sadigov greps i augusti. Det berättar hans fru Sevindj Sadigova för DN utanför den azerbajdzjanska ambassaden i Tbilisi. På plats finns också parets döttrar Laman Sadigova, 15, och Sevda Sadigova, 10.
För snart två veckor sedan vann det sittande regeringspartiet Georgisk dröm det parlamentsval som landets opposition har beskrivit som ett val mellan ”demokrati eller diktatur, Europa eller Ryssland”. Oppositionen anklagar partiet för att ha stulit valet.
– Det är mycket tydligt att vi i Georgien bevittnar en totalitär förskjutning och att regeringen blir alltmer isolerad från EU, från västerländska partner i allmänhet, säger Tamta Mikeladze från den georgiska människorättsorganisationen Social justice centre som företräder Afghan Sadigov i den georgiska rättsapparaten.
Georgisk dröm försöker bygga fler relationer och partnerskap med olika totalitära system, inklusive Azerbajdzjan, säger hon.
– De gör allt för att hindra azerbajdzjanska aktivister och journalister från att kunna stanna i Georgien lagligt och säkert och fortsätta sitt arbete härifrån.
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är i Tbilisi och deltog i protesten.
– Jag är här för att synliggöra situationen för Afgan Sadigov och alla andra politiska fångar som använder sina mänskliga rättigheter för att stå upp för demokrati. Azerbajdzjan är en repressiv, auktoritär, fossilberoende stat som förtrycker sin befolkning och är skyldig till etnisk rensning. Vi får inte låta dem greenwasha sina brott under COP29, säger hon till DN.
I 52 dagar har Sadigov hungerstrejkat. Han är dessutom ärrad av en tidigare hungerstrejk i Azerbajdzjan, den gången varade strejken i 242 dagar, och Sadigov föll i koma.
Sadigovs 15-åriga dotter Laman Sadigova håller upp en bild av sin pappa, som han såg ut innan han började hungerstrejka igen. Han har gått från att väga 93 kilo till 60, enligt familjen.
– Hopp är något vi har glömt. Det enda hopp jag har nu är min fars frihet. För varje gång jag ser en bild på honom mår jag väldigt dåligt av att se hans tillstånd.
Det finns över 300 politiska fångar i Azerbajdzjan, enligt människorättsorganisationer.
Läs mer:
”Azerbajdzjan utnyttjar klimatmötet för att polera fasaden”