För en knapp månad sedan dödades journalisterna Rami al-Rifi och Ismail al-Ghoul från Al Jazeera i en israelisk attack vid flyktinglägret al-Shati i norra Gaza. De befann sig där för att rapportera om Hamasledarens Ismail Haniyas död. När de träffades i den israeliska attacken ska de enligt Reportrar utan gränser ha befunnit sig i en vit bil, ensamma på en väg, båda med väst på vilken det står ”PRESS”.

Fallet är ett i raden där journalister dödats eller skadats i sitt arbete under kriget. Sedan den 7 oktober har 130 journalister dödats på Gazaremsan, 30 av dem har varit i tjänst, enligt Reportrar utan gränser.

Journalister på plats i Gaza som DN talat med beskriver ett arbete i ständig osäkerhet, men berättar också om viljan att fortsätta rapportera.

Sabrin al-Bouji, 30, kommer från al-Rimal i de västra delarna av Gaza stad och jobbar på den lokala nättidningen Aswar Press, som beskriver sig som en oberoende nyhetsbyrå. Hon säger att hon lärt känna nya sidor hos sig själv under kriget.

– Jag har blivit förvånad över min energi, att jag orkat rapportera i över 300 dagar, säger hon.

Hon har själv överlevt en drönarattack som hon är övertygad om var riktad mot henne när hon befann sig i sin bostad: ett skott avlossades utifrån och kulan träffade en vägg bredvid henne.

Fotojournalisten Hussein Abdel Jawad fick sitt knä skadat i ett bombanfall för några månader sedan. Under kriget har han förlorat flera släktingar, grannar och vänner. Han kommer från Gaza stad men har under kriget tvingats flytta flera gånger. I dag befinner han sig i Khan Yunis där de tyngsta striderna på Gazaremsan nyligen utspelat sig.

Hussein Abdel Jawad jobbar för Pal Press, en grupp oberoende journalister som är aktiva på en Telegramkanal med cirka 1 400 följare. Han berättar att han brukar springa mellan bombplatserna och sjukhusen dit skadade förs.

– Ibland när jag kommer tillbaka från platser som bombats funderar jag på om jag mist förståndet? Hur lyckades jag ta mig dit och tillbaka levande?

Hussein Abdel Jawad säger att han och kollegorna inte längre har samma energi, men att de fortsätter att kämpa för sina familjer och för sitt folk.

– Om vi ​​tillåter oss själva kan vi gråta i timmar. Vi är mer skadade och trasiga på insidan än på utsidan, säger han.

De reportrar och fotografer i Gaza som DN talar med är övertygade om att den israeliska armén har för avsikt att attackera Gazajournalister – vilket skulle utgöra krigsbrott. Detta är också något som Reportrar utan gränser vill att den internationella brottsmålsdomstolen i Haag, ICC, ska utreda. Hittills har organisationen lämnat in tre anmälningar till domstolen.

Två av Hussein Abdel Jawads vänner och kollegor dödades i israeliska attacker under augusti. Journalisten Tamim Muammar dödades hemma i Khan Yunis tillsammans med sin fru och sina barn, och Ibrahim Muharib dog när han rapporterade norr om Khan Yunis, säger Abdel Jawad.

Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, säger att det förefaller vara så att Israel avsiktligt attackerar journalister i Gaza.

– Israel har en av de mest sofistikerade militära utrustningarna i världen. Gång på gång visar de upp hur kapabla och potenta de är när det kommer till att göra målinriktade attacker. Hur kommer det sig då att så många journalister i Gaza har dödats?

Reportrar utan gränser kräver också att utomstående journalister ska släppas in i Gaza. Tillsammans med 59 andra organisationer uppmanar de EU att införa sanktioner mot Israel.

– Vi vill ha hit journalister som inte lever mitt i det här bombregnet, med sin familj. För det finns en risk att rapporteringen påverkas när man befinner sig under en sådan extrem situation.

Den israeliska militären, IDF, skriver i ett mejlsvar till DN att ”alla operativt genomförbara åtgärder görs för att mildra skador på civila, inklusive journalister”. Samt att militären ”aldrig har, och aldrig kommer” att attackera journalister medvetet.

Fakta.Fall som reportrar utan gränser anmält till ICC

Den första anmälan gjordes i oktober förra året och gäller åtta palestinska journalister som dödades i civila områden i Gaza, samt en israelisk journalist som uppges ha dödats av Hamas vid en kibbutz.

Den andra anmälan gjordes i slutet av december och gäller sju journalister som dödats i Gaza mellan 22 oktober och 15 december.

Reportrar utan gränsers tredje anmälan till ICC lämnades in i maj och rör nio palestinska journalister som dödats i Gaza.

ICC har sedan tidigare meddelat att fall där journalister dödas ska ingå i den övergripande utredning som domstolen gör av Israels och Hamas krigsföring.

Läs mer:

Förödelsen i Gaza syns från rymden – här är 19-åriga Farahs flykt

”Hizbollah drar in oss i krig mot vår vilja”

Gaza-bloggaren kritiserar Hamas – med risk för livet: ”De har förstört min framtid”

Share.
Exit mobile version